Email
Facebook
Bericht ons

Meer dan een halve eeuw nadat de laatste nieuwe DB5 de fabriek van Aston Martin in Newport Pagnell verliet, wordt er weer gewerkt aan ‘de beroemdste auto ter wereld’. ‘Job 1’ DB5 Goldfinger is in aanbouw – de eerste, in een strikt beperkte oplage van 25 auto’s, wordt

geproduceerd in samenwerking met EON Productions, makers van de James Bond-films. De nieuwe auto’s zullen werkende ‘Goldfinger’-gadgets bevatten, ontwikkeld door Aston Martin en de Oscar-winnende special effects-goeroe Chris Corbould.

De DB5, die ‘de beroemdste auto ter wereld’ wordt genoemd, staat bekend als een van de meest gewilde klassieke Aston Martin-modellen. Tussen 1963 en 1965 werden door het merk minder dan 900 modellen gebouwd, waarbij verreweg de beroemdste van de oorspronkelijke eigenaren, ’s werelds bekendste geheimagent was – James Bond – die voor het eerst met de auto reed in de film uit 1964, Goldfinger.

Nu, 55 jaar nadat de laatste nieuwe DB5 van de productielijn rolde bij Aston Martin’s toenmalige wereldwijde productiebasis in Newport Pagnell, Buckinghamshire, wordt daar opnieuw gewerkt aan een beperkt aantal nieuwe DB5-modellen. Gemaakt in samenwerking met de producenten van de James Bond-films, EON Productions, en met een brede reeks werkende gadgets die voor het eerst op het scherm te zien waren in de film uit 1964.

De modellen van het ‘Continuation car-programma’ van Aston Martin, dat in 2017 begon met de DB4 GT Continuation, behoren tot de meest waardevolle nieuwe auto’s die tot nu toe door het Britse luxemerk op de markt zijn gebracht. Elke nieuwe DB5 Goldfinger auto kost £ 2,75 miljoen, plus belastingen.

Het nauwgezette DB5 Goldfinger Continuation-bouwproces – dat ongeveer 4.500 uur per auto kost – wordt uitgevoerd op het wereldwijd gerenommeerde hoofdkantoor van de Aston Martin Heritage-afdeling in Newport Pagnell, Buckinghamshire. Op het grootste, best uitgeruste en meest geïnformeerde Aston Martin-restauratiecentrum ter wereld, zijn de onschatbare en zeer specialistische vaardigheden die bij Aston Martin Works zijn opgedaan, perfect geschikt voor de gevierde Continuation-projecten van het merk.
Elk van de 25 nieuwe auto’s wordt gebouwd naar de hoogst mogelijke kwaliteit met behulp van een mix van vakmanschap uit de oude tijd van Sir David Brown, met de sympathieke toepassing van moderne technische verbeteringen en prestatieverbeteringen, naast de integratie van geavanceerde gadgets die in samenwerking zijn ontwikkeld met Chris Corbould OBE, de special effects supervisor die aan meer dan een dozijn Bond-films heeft gewerkt.

De lijst met op Bond geïnspireerde gadgets bevat de volgende functies, allemaal bekend bij kijkers van de klassieke hit uit 1964.

 

Buitenkant:

Rookgordelsysteem achter

Achter gesimuleerd olievlekafgiftesysteem

Draaibare nummerplaten voor en achter (driedubbele platen)

Gesimuleerde dubbele front machinegeweren

Kogelwerend achterschild

Rammen voor en achter

Gesimuleerde bandenslijper

Afneembaar passagierspaneel dakpaneel (optionele uitrusting)

Interieur:

Gesimuleerd radarscherm

Telefoon in de deur van de bestuurder

Pookknop

Armsteun en schakelaars in de middenconsole

Onder de stoel verborgen wapens / opbergbak

Afstandsbediening voor activering van gadgets

De wagens zijn voorzien van originele DB5-vormige aluminium carrosseriepanelen die rond een authentieke DB5-chassisconstructie van zacht staal zijn gewikkeld. Onder de motorkap bevindt zich een atmosferische zescilindermotor van 4,0 liter met drie SU-carburateurs en oliekoeler, die ongeveer 290 pk kan genereren. Hij is gekoppeld aan een ZF-handgeschakelde vijfversnellingsbak, die de achterwielen aandrijft, geholpen door een mechanisch sperdifferentieel.

Paul Spires, president van Aston Martin Works waar de originele DB5 werd gebouwd en de nieuwe auto’s worden gemaakt, zei: “We maken misschien wel het meest begeerlijke ‘speelgoed’ ooit gebouwd voor 25 zeer gelukkige kopers wereldwijd.”
De eerste leveringen van de DB5 Goldfinger Continuation aan klanten starten in de tweede helft van 2020.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf