Email
Facebook
Bericht ons

Toyota is weer helemaal terug als fabrikant van sportwagens. Meest recente voorbeeld is de nieuwe Toyota GR Supra; een pure sportcoupé met een zescilinder-in-lijn benzinemotor en achterwielaandrijving. En nu onthult Toyota op basis van deze GR Supra de GT4-versie, bedoeld om toe te slaan op het circuit. De nieuwe GR Supra GT4 Concept beleeft zijn werelddebuut op de Autosalon van Genève (7-17 maart 2019).

 

  • Door Toyota GAZOO Racing ontwikkeld voor internationaal GT4‑kampioenschap
  • Inclusief race-specificaties zoals een rolkooi, kuipstoelen en krachtiger remmen
  • Werelddebuut op 5 maart 2019 op Autosalon van Genève

De Toyota GR Supra GT4 Concept is – zoals de naam al aangeeft – een concept van hoe een mogelijke Supra voor de internationale FIA-raceklasse GT4 eruit kan komen te zien, een kampioenschap waarin zowel professionele als privéteams tegen elkaar strijden. De straatversie van de GR Supra GT4 Concept is met zijn lage zwaartepunt, achterwielaandrijving en optimale balans de perfecte basis voor een volbloed GT4-racer. De ‘golden ratio’ van 1.55 (de verhouding tussen de wielbasis en spoorbreedte) zorgt voor een uitstekende stabiliteit en wendbaarheid. Deze eigenschappen zijn juist in het GT4-kampioenschap uitermate belangrijk, omdat het gewicht van de raceauto’s al naar gelang het motorvermogen aangepast wordt om ervoor te zorgen dat alle deelnemers op dit gebied gelijkwaardig zijn. De straatversie van de GR Supra GT4 Concept is met zijn lage zwaartepunt, achterwielaandrijving en optimale balans de perfecte basis voor een volbloed GT4-racer

 

Ontwikkeld door Toyota GAZOO Racing

De GR Supra GT4 Concept is ontwikkeld door Toyota GAZOO Racing, Toyota’s raceteam dat momenteel regerend wereldkampioen rally is. De sportauto is direct te herkennen als GR Supra maar is langer en lager (in totaal respectievelijk 4.460 en 1.250 mm). Voor een nog betere downforce en minder luchtweerstand is de GR Supra GT4 Concept uitgerust met een speciale voorspoiler en achtervleugel. Deze zijn in plaats van koolstofvezel vervaardigd uit natuurlijke materialen – zoals plantvezels en vlas – die een minder grote impact op het milieu hebben. De lichtmetalen wielen zijn vervangen door 5-gaats lichtgewicht racewielen van OZ Racing.

 

Race-specificaties

De MacPherson-voorwielophanging en multilink-achterwielophanging zijn gehandhaafd, maar met de toevoeging van race-veren, -schokdempers en –stabilisatorstangen uit de autosport. De krachtige high-performance remmen van Brembo zijn ook nieuw. Onder de lang gerekte motorkap van de GR Supra GT4 Concept ligt de 3,0-liter zescilinder-in-lijn benzinemotor met twin-scroll turbo uit de straatversie, gekoppeld aan een automatische transmissie. Dankzij een Engine Control Unit (ECU) uit de autosport, speciale bedradingsbomen, aandrijfassen met race-specificaties en een Limited Slip Differential wist Toyota de prestaties verder te verhogen.

Racekuipen en rolkooi

Toyota heeft het interieur van de straatversie Supra gestript om in de GR Supra GT4 Concept plaats te kunnen maken voor onder andere een ultrasterke racekooi, racekuipen van OMP en de door FIA (Federation Internationale l’Automobile) voorgeschreven brandblusser. Ook is de raceauto uitgerust met een speciale brandstoftank en een snel-vulsysteem hiervan.

De Toyota GR Supra GT4 Concept wordt vooralsnog niet in productie genomen; Toyota GAZOO Racing bepaalt een eventuele verdere ontwikkeling op basis van mogelijke interesse van potentiële klanten. De Toyota GR Supra GT4 wordt op 5 maart 2019 onthuld op de Autosalon van Genève die twee dagen later open gaat voor het publiek.

 

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf