Email
Facebook
Bericht ons

Hyundai lanceert ’s werelds eerste ‘Road Noise Active Noise Control’-technologie (RANC), waarmee ongewenste geluiden in de cabine aanzienlijk gereduceerd worden.
RANC bouwt voort op de huidige ANC-technologie van Hyundai. ANC maakt gebruik van speciale software die geluiden in de cabine analyseert en ‘tegengestelde’ geluidsgolven uitzendt om ongewenste geluiden te neutraliseren.

 

Huidige geluidsreducerende oplossingen, zoals isolatiemateriaal en dynamische dempers, voegen extra gewicht toe aan het voertuig. Bovendien wordt infrageluid niet volledig geblokkeerd. De ANC-technologie daarentegen bestaat uit veel lichtere onderdelen en is wel in staat om infrageluid te elimineren.

 

Vanwege de beperkingen op het gebied van geluidsmeting werkt de bestaande ANC alleen bij constante ruis en als het opdoemen van geluid voorspelbaar is. Daarom wordt ANC vooral gebruikt om motorgeluid te verminderen.

 

Met de nieuwe RANC-technologie van Hyundai wordt de stilte in de cabine aanzienlijk verbeterd. Het nieuwe systeem kan allerlei soorten rij- en rolgeluiden in real-time analyseren. Bovendien duurt het slechts 0,002 seconden om een geluid te analyseren én een tegengestelde geluidsgolf uit te zenden, terwijl het 0,009 seconden duurt voordat een ongewenst geluid van de weg of de motor hoorbaar is voor een persoon in de auto.

 

Het ‘antigeluid’ wordt geproduceerd door een Digital Signal Processor (DSP), die wordt aangestuurd door een microfoon die continu de geluidsonderdrukking bewaakt. Tevens is de RANC-technologie van Hyundai in staat om de geluidsonderdrukking bij de bestuurdersstoel, de passagiersstoel en op achterbank afzonderlijk van elkaar te regelen.

 

Uitvoerige tests wijzen uit dat het geluidsniveau in een Hyundai met RANC met 3 dB daalt. Dat is ongeveer de helft ten opzichte van het geluidsniveau in een auto zonder RANC. Dit biedt vervolgens de mogelijkheid om minder geluidsisolerende materialen en dempers toe te passen en het onafgeveerde gewicht van het voertuig te verlagen, wat vervolgens weer impact heeft op de efficiency van de auto.

Hyundai is al zes jaar bezig om de RANC-technologie te perfectioneren en klaar te stomen voor massaproductie. Daarbij heeft Hyundai samengewerkt met het Korea Advanced Institute of Science and Technology, WeAcom, ARE, BurnYoung en meer. Om de concurrentiepositie verder te versterken, wordt voor de massaproductie samenwerkt met wereldwijd in-car audiospecialist Harman. De patentaanvraag voor de locatie van de sensoren en de signaalselectiemethode, de belangrijkste technologie van RANC, is voltooid in Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

 

De stilte in voertuigen wordt steeds belangrijker naarmate de verbrandingsmotor geleidelijk wordt vervangen door elektrische aandrijving. Het geluid dat het interieur doordringt, komt voornamelijk van de aandrijflijn, weggeluiden en windgeruis. Hyundai speelt een leidende rol in de ontwikkeling en uitbouw van geëlektrificeerde voertuigen en doet er alles aan om elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken.

 

Aangezien batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch aangedreven modellen nauwelijks aandrijfgeluid produceren, wordt het steeds belangrijker om rolgeluiden en windgeruis te onderdrukken. De RANC-technologie speelt een belangrijke rol voor het creëren van een fluisterstille cabine in toekomstige modellen.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf