Email
Facebook
Bericht ons

Hyundai grijpt de internationale Consumer Electronics Show in Las Vegas (VS) aan om de innovatieve toekomstvisie op het gebied van stedelijke mobiliteit te tonen. Om die visie te realiseren, demonstreert Hyundai daar het concept Urban Air Mobility (UAM, personenvervoer door de lucht met de vliegende auto, ofwel Personal Air Vehicle PAV), de Purpose Built Vehicle (PBV) en de bijbehorende Hub. De laatste is een plaats waar reizigers kunnen overstappen en waar allerlei activiteiten kunnen worden samengebracht.

Met deze toekomstvisie, waarin vooral de PAV spectaculair innovatief is, wil Hyundai mensen en steden bevrijden van de belemmeringen van reistijd, drukte en ruimte. Hyundai wil daarmee de inwoners van de grote steden van de toekomst een hoogwaardiger leven bieden. Personenvervoer met de vliegende auto van Hyundai moet ervoor zorgen dat de steden van de toekomst filevrij zijn en dat vliegen voor veel meer mensen bereikbaar is.

Kruising tussen helikopter en auto
De volledig elektrische PAV is een kruising tussen een helikopter en een auto. Deze vliegende auto biedt de mogelijkheid om in de drukke steden van de toekomst – waar het gewone wegverkeer door drukte en opstoppingen vrijwel tot stilstand komt – zonder de noodzaak van start- en landingsbanen door de lucht te reizen. De PAV kan daarom verticaal opstijgen en landen.

Hyundai heeft het concept UAM (Urban Air Mobility) ontwikkeld in samenwerking met Uber Elevate, dat de PAV op grote schaal wil inzetten als Uber Air Taxi. Hyundai is de eerste partner van Uber Elevate die in staat is de PAV in grote aantallen te produceren. In Uber Elevate zorgt Hyundai voor de productie en het beheer van de PAV’s; Uber zorgt voor de ondersteuning in de lucht en de verbindingen met de mobiliteit op de grond en met de passagiers door middel van een zogenoemd luchtreisdeelnetwerk. Hyundai en Uber werken samen aan een infrastructuur waarin de PAV’s kunnen opstijgen en landen.

De PAV die Hyundai in samenwerking met Uber heeft ontwikkeld, de S-A1, is een nieuwe interpretatie van eerdere concepten van Uber Elevate voor voertuigen die elektrisch kunnen opstijgen en landen:
• De S-A1 is ontwikkeld voor kruissnelheden tot 290 km/u, op een hoogte van 300 tot 600 meter en voor vluchten van maximaal zo’n 100 kilometer.
• De S-A1 is volledig elektrisch; de batterijen zijn binnen vijf tot zeven minuten op te laden.
• De diverse rotors en propellers rondom de S-A1 worden elektrisch aangedreven. Dat verhoogt de veiligheid aangezien de PAV blijft vliegen als een rotor onverhoopt uitvalt. De kleinere rotors zorgen er ook voor dat de S-A1 veel minder geluid produceert dan een helikopter met een grote rotor en een verbrandingsmotor.
• De S-A1 is ontwikkeld voor verticaal opstijgen en landen. Tijdens de vlucht werkt de S-A1 als een vliegtuig met vleugels.
• De S-A1 wordt in eerste instantie gevlogen door piloten. Na verloop van tijd, wanneer de benodigde technologie volledig is uitontwikkeld, worden de PAV’s volledig autonoom.
• Het interieur van de S-A1 biedt plaats aan vier passagiers (exclusief piloot), die gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. De impopulaire middelste zitplaats is vervallen en biedt plaats aan bagage.

 

Hyundai is de eerste autofabrikant als partner van Uber Elevate. De autofabrikant wil met meer wereldwijd actieve bedrijven als Uber samenwerkingen aangaan om personenvervoer door de lucht (UAM) met vliegende auto’s verder uit te breiden.

 

Als aanvulling op de PAV biedt de PBV (Purpose Built Vehicle) stedelijke mobiliteit op de grond. Dit voertuig is volledig op de mens gericht en kan ongelimiteerd worden aangepast aan de levensstijl van de eigenaar of de functies van professionele gebruikers. De PBV is niet alleen een vorm van stedelijk openbaar vervoer, maar kan bijvoorbeeld óók worden ingericht en gebruikt als mobiel restaurant, mobiele kliniek of apotheek en zelfs als mobiel hotel.

 

De PBV is geïnspireerd op de iconische ‘cable cars’ in San Francisco en kan net als die voertuigen een rol vervullen als icoon voor steden, een rijdende leefruimte en groepsmobiliteit. Hyundai’s PBV is verregaand aan te passen aan het geplande gebruik. Zowel het onderste als het bovenste deel van de carrosserie is demontabel en de lengte is variabel van vier tot zes meter. Het interieur is naar behoefte op te bouwen met modulaire componenten – van bestelauto tot comfortabele leefruimte.

 

Natuurlijk is de PBV een milieuvriendelijke mobiliteitsoptie. Hij is volledig elektrisch aangedreven en kunstmatige intelligentie navigeert de PBV over de ideale route. Hij kan tijdens de rit worden opgeladen door oplaad-PBV’s. PBV’s kunnen ook in formatie en volledig autonoom rijden. Dat biedt logistieke bedrijven in de grote steden van de toekomst nieuwe kansen en zal zorgen voor grote veranderingen voor bezorgdiensten.

De zogenoemde Hub verbindt de mobiliteit per PAV door de lucht met die per PBV op de grond. Op het dak van de Hub kunnen PAV’s opstijgen en landen. Rondom de Hub zijn stations ingericht voor de PBV’s, die daar goederen kunnen inladen, reizigers kunnen oppikken en de accu’s kunnen opladen. De Hub is zo groot te maken als het aantal PBV’s dat ervan gebruikmaakt vereist. Zo is de Hub ook uit te bouwen tot een multifunctioneel cultureel centrum, waar diverse PBV’s kunnen fungeren als concertzaal, bioscoop en museum. Of als medisch centrum waar daarvoor ingerichte PBV’s samenkomen en fungeren als kliniek, dokterspraktijk en apotheek.

 

Hyundai wil slimme mobiliteit toegankelijker maken door Hubs te plaatsen in de steden van de toekomst en een nieuw mobiliteits-ecosysteem opbouwen rond het netwerk van UAM met PAV, PBV en Hub. Daarmee wil Hyundai de beperkingen van mobiliteit, tijd en ruimte ondervangen door nieuwe plaatsen te ontwikkelen die mensen eenvoudig kunnen bereiken en die helpen om steden tot leven te brengen en vriendelijk te maken voor de inwoners.

 

CES 2020
Tijdens de CES 2020 in Las Vegas presenteert Hyundai zijn toekomstvisie op mobiliteit. Op zijn 670 vierkante meter grote stand toont het zijn innovatieve mobiliteitsoplossingen als het PAV-concept S-A1, het PBV-concept S-Link en het Hub-concept S-Hub. Een S-A1 op ware grootte hangt 2,2 meter boven de grond, alsof hij vliegt. In de Virtual Reality-zone kunnen bezoekers een reis in de PAV als een levensechte ervaring voelen en beleven. Er staan ook twee PBV’s; de ene ingericht als comfortabel verblijf en de andere als kliniek. De Hub laat zien hoe PBV’s samen een nieuwe ontmoetingsplaats kunnen vormen. Op een groot scherm op de Hyundai-stand is een video te zien van de toekomstige mobiliteit die Hyundai’s oplossingen mogelijk maken.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf