Email
Facebook
Bericht ons

Een gewaagd nieuw hoofdstuk en een mijlpaal in de illustere 106-jarige geschiedenis van het Britse merk: Aston Martin heeft zijn eerste SUV onthuld, de DBX. Het hoogtepunt van een uitgebreid ontwikkelingsprogramma dat vorig jaar begon met fysieke testen in Wales en virtuele ontwikkeling die teruggaat tot 2015, markeert DBX een nieuw tijdperk in het streven van Aston Martin om uitzonderlijke prestaties, stijl en bruikbaarheid te leveren in een segment dat nog niet eerder door de Britse fabrikant werd bezocht. DBX brengt zowel de veelzijdigheid en verwennerij die van een luxe SUV wordt verwacht met dynamische prestaties van sportwagenniveau, en zet een gewaagde nieuwe standaard in deze sector.

De oprichting van DBX is gepland om te worden gebouwd in de speciaal gebouwde productiefaciliteit van Aston Martin in St Athan, Wales, en is een nieuw speciaal SUV-platform, iets dat zelden in de sector wordt gezien. Meer dan ooit heeft dit schone vel papier alle afdelingen binnen Aston Martin in staat gesteld te innoveren en de grenzen te verleggen van wat Brits ontwerp en engineering kunnen creëren, wat resulteert in een werkelijk opmerkelijk product.

Door gebruik te maken van gebonden aluminium, een constructiemethode die Aston Martin heeft verfijnd door de ontwikkeling van zijn sportwagens, is de carrosseriestructuur zowel zeer licht als ongelooflijk stijf, wat bijdraagt ​​aan een totaalgewicht van 2.245 kg. Adaptieve driedubbele luchtvering is gecombineerd met het nieuwste 48v elektrische anti-roll controlesysteem (eARC) en elektronische adaptieve dempers om de nieuwe SUV een enorm scala aan mogelijkheden te bieden. Met zijn vermogen om de rijhoogte met 45 mm te verhogen of met 50 mm te verlagen, geeft de luchtvering elke bestuurder het vertrouwen om een ​​breed terrein aan te kunnen.

De adaptieve luchtveren met drie kamers maken variabele veerstijfheid mogelijk, wat zowel luxueus comfort als dynamische bekwaamheid geeft. Buitengewoon kan de eARC – in staat tot 1.400 Nm anti-rolkracht per as – de carrosserierol van DBX beperken voor handling die veel meer verwant is aan die van een sportwagen dan een SUV. Dit geavanceerde systeem van adaptieve luchtvering, dempers en eARC zorgt voor maximaal rijcomfort bij het vervoeren van maximaal vijf inzittenden en hun bagage, met behoud van een zeer responsieve en boeiende dynamische capaciteit.

Aangedreven door een nieuwe versie van de karakteristieke 4-liter V8-motor met dubbele turbolader uit de DB11 en de Vantage, heeft DBX een indrukwekkend vermogen van 550 pk en een koppel van 700 NM, zorgvuldig afgestemd om te voldoen aan de specifieke behoeften van dit model. Met een geluidskarakter dat zonder twijfel Aston Martin is, zorgt het actieve uitlaatsysteem ervoor dat dit een luxe SUV is die het ene moment verfijnd en het volgende moment opwindend klinkt. De V8 met turbocompressor heeft cilinderuitschakeling om het brandstofverbruik te verbeteren, maar hij kan de DBX ook in 4,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur voortstuwen en op een topsnelheid van 291 km/u.

Het overbrengen van dit vermogen en koppel naar de grond is een automatische versnellingsbak met negen snelheden, gekoppeld aan een vierwielaandrijving met actieve differentiëlen met een actief centraal differentieel en een elektronisch differentieel met beperkte slip achter (eDiff). Hierdoor kan het koppel precies zowel voor als achter in het voertuig en ook over de achteras worden verplaatst.

Het eerste full-size model met 5 zitplaatsen van Aston Martin is niet alleen uitzonderlijk veelzijdig in termen van het terrein dat het aankan, het is ook uiterst aanpasbaar aan een breed scala aan levensstijlbehoeften en eigenaren. Met 632 liter bagageruimte en 40:20:40 gedeelde opklapbare achterstoelen beschikt DBX over alle flexibele laadcapaciteit die wordt verwacht van een SUV met toonaangevende binnenruimte. De laadruimte biedt een praktische en netjes ontworpen ruimte. Een smalle laaddrempel en een brede opening maximaliseert de bruikbaarheid voor een verscheidenheid aan bagage, zoals koffers, golftassen en ski-uitrusting.

Als aanvulling op de ongelooflijk hoge standaardspecificatie van DBX, die alle beschikbare actieve veiligheidssystemen omvat, worden er veel optionele accessoirepakketten aangeboden. Deze pakketten zullen de auto nog verder afstemmen op de behoeften, sporten of bezigheden van klanten. Het Pet-pakket bevat bijvoorbeeld onder andere een draagbare wasmachine om na een wandeling aan de behoeften van een modderige hond te voldoen. Als alternatief levert het Snow-pakket bootwarmers om een ​​skireis net dat beetje aangenamer te maken.

De stoelen zijn bekleed met weelderig volnerfleer, afkomstig van de langdurige partner Bridge of Weir. Een primeur in de industrie, zowel de hemelbekleding als de elektrische dakgordijn zijn verkrijgbaar in een luxe Alcantara®-afwerking, die een harmonieus ontwerp, lichte verduistering en zonnedemping biedt zonder de hoofdruimte in gevaar te brengen. Een ander hoogtepunt van het ontwerp is de elegant vervaardigde, overbrugde middenconsole die zowel flexibele opbergruimte hieronder als een mooi, architectonisch middelpunt mogelijk maakt.

Omlijst door deze materialen is een overvloed aan technologie. Een 10,25-inch TFT-scherm zit elegant vlak in de middenconsole, terwijl een enorm 12,3-inch TFT-scherm een ​​schat aan informatie voor de bestuurder biedt. Apple CarPlay wordt standaard geleverd, net als een 360-graden camerasysteem en omgevingsverlichting met 64 verschillende kleuren in twee zones.

Aston Martin is ongelooflijk trots dat DBX, een SUV die bedoeld is om het verkoopbereik van het merk wereldwijd uit te breiden, zal worden gebouwd in Groot-Brittannië in de nieuwe fabriek in St Athan, Wales. Met zijn vierwielaandrijving is DBX een auto waarmee het bedrijf zijn aanwezigheid kan vergroten op markten waar misschien het weer of het terrein minder bevorderlijk is voor sportwagens met achterwielaandrijving. De duidelijke nadruk op een ruime en luxueuze cabine – zowel vooraan als achteraan – stelt Aston Martin ook in staat klanten beter te bereiken die liever worden gereden dan rijden.

Dr. Andy Palmer zei: “DBX is een auto die veel mensen hun eerste ervaring van eigendom van Aston Martin zal bezorgen. Als zodanig moest het trouw blijven aan de kernwaarden die zijn vastgelegd in onze sportwagens, en tegelijkertijd de veelzijdigheid bieden die van een luxe SUV wordt verwacht. Het is een trots moment voor Aston Martin om zo’n mooie, met de hand gebouwde, maar technologisch geavanceerde auto te hebben geproduceerd. ”

Een Nederlandse verkoopprijs is nog niet bekend, maar de aanbevolen verkoopprijs is vanaf £ 158.000 in het Verenigd Koninkrijk, € 193.500 in Duitsland en $ 189.900 in de Verenigde Staten. DBX is nu te koop en de eerste leveringen staan ​​gepland voor Q2 2020.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf