Email
Facebook
Bericht ons

Geen enkele drielettercombinatie geniet wereldwijd zoveel bekendheid als ‘GT-R’. Nissan versterkt die iconische status van de GT-R-typebadge met de onthulling van de speciale Nissan GT-R 50th Anniversary Edition op de New York International Auto Show (19-28 april). De speciale uitvoering staat stil bij vijftig jaar Nissan GT-R en wordt geleverd in drie unieke heritage-kleurstellingen.

 

De engineers van Nissan hebben de lat voor vijftig jaar GT-R nog hoger gelegd om het maximale prestatiepotentieel van de GT-R te benutten, terwijl de auto geschikt blijft voor bestuurders van alle niveaus. “Bij een GT-R draait alles om de totale balans”, aldus Hiroshi Tamura, chief product specialist voor de GT-R. “Het gaat niet alleen om cijfermatige prestaties, maar om het creëren van een nieuwe GT-R waarbij geen enkel aspect is vergeten. Dit is ook van toepassing op de speciale GT-R 50th Anniversary.”

 

Nissan levert de 2020 GT-R in de meeste markten in drie uitvoeringen: GT-R Premium, GT-R Track Edition en GT-R NISMO. In bepaalde regionen levert Nissan ook de uitvoeringen Pure, Prestige en Black. Toch is het deze 50th Anniversary Edition die de rijke historie van de GT-R viert.

 

 

Drie kleurencombinaties

De speciale uitvoering wordt geleverd in drie heritage two-tone kleurstellingen, geïnspireerd op de kleurschema’s van de Japanse GP-raceklasse waarin de originele GT-R super succesvol was. De beroemde kleur Bayside (Wangan) Blue verdween na het pensioneren van de GT-R R34, maar keert nu op spectaculaire wijze terug met witte racestrepen. Een speciaal vier-lagen-lak en een dubbelverhittingsproces zorgt voor een extra rijke blauwe tint. Blauwe accenten op de wielspaken zijn andere kenmerken die stilstaan bij een halve eeuw GT-R. Nissan levert de GT-R 50th Anniversary Edition ook in de kleurencombinaties Pearl White met rode strepen en Super Silver met witte strepen.

 

In het interieur van de GT-R 50th Anniversary Edition past Nissan een speciaal grijs kleurenschema toe voor een extra luxueuze uitstraling (de kleur is ook leverbaar op bepaalde uitvoeringen van de 2020 GT-R). Andere kenmerken zijn een uniek 50th Anniversary Edition stuurwiel en schakelpook, speciale logo’s in de stoelen, een Alcantara® headliner met unieke stiksels, zonnekleppen met Alcantara-afwerking en nog veel meer.

 

“De Nissan GT-R is de afgelopen halve eeuw hét icoon geweest van ons bedrijf als het gaat om rijprestaties”, aldus Shinichiro Irie, program design director van de GT-R. “We waren zeer gemotiveerd om ervoor te zorgen dat de GT-R 50th Anniversary Edition zou opvallen. Hoewel de veranderingen aan uiterlijk en interieur op het eerste gezicht misschien subtiel lijken, zijn ze nog steeds indrukwekkend. Vooral met de nieuwe kleurschema’s waardoor de lijnen van de auto en de algehele look modern en scherp blijven.”

 

Extra performance, ontstaan in de autosport

De verfijning en prestaties van de 565 pk sterke 3,8-liter V6 24-kleps benzinemotor met twee turbo’s van de GT-R – stuk voor stuk met de hand gebouwd door takumi-engineers – waren in de ogen van sommigen al van zo’n hoog niveau, dat er geen ruimte voor verbetering was. Toch hadden de engineers van Nissan nog een paar pijlen achter de hand. Door toepassing van nieuwe turbo’s kon de respons van de motor bij lage toeren worden verbeterd. Het resultaat: een 5 procent betere efficiency. De dubbelgeblazen V6 reageert in het algemeen nog scherper bij het in- en uitsturen van bochten en dat resulteert weer in meer rijplezier. Verder kregen de uitlaatspruitstukken – geïnspireerd op racetechnologie – geoptimaliseerde bevestigingspunten voor de turbo’s zodat onderhoud en eventuele tuning eenvoudiger is, zonder dat het uitlaatspruitstuk verwijderd hoeft te worden.

 

De herziene zestraps automaat met dubbele koppeling kreeg een verfijnde ‘R mode’, geschikt voor zowel straat- als circuitgebruik. In de ‘R mode’ schakelt de transmissie nog agressiever terug en dat is gunstig tijdens het uitaccelereren van bochten. Het bepalen van het juiste verzet gebeurt al tijdens het ingrijpen van het ABS waardoor er minder onderstuur ontstaat en de bestuurder geniet van een meer intuïtief gevoel. Het adaptieve schakelsysteem past zich volledig aan de rijstijl van de gebruiker aan. Dat betekent dat de transmissie comfortabel op- en terugschakelt bij straatgebruik en met brute kracht op het circuit, zonder dat de bestuurder de schakelmodi handmatig moet aanpassen.

 

Het kenmerkende uitlaatgeluid van de Nissan GT-R wordt extra versterkt dankzij een nieuwe titanium einddemper met titanium uitlaatmonden met gepolijste blauwe randen.

 

De elektronisch gereguleerde wielophanging is tot slot verder aangescherpt zodat de auto stabieler is in bochten maar ook extra comfort biedt. De besturing van de GT-R was nog nooit zo lineair en precies waardoor er minimale correcties nodig zijn bij snelheden tot wel 300 km/u. Dankzij nieuwe rembekrachtiging reageert het rempedaal nog beter en is er minder pedaalslag nodig. Het resulteert bovendien in verbeterde remkracht en meer remgevoel.

 

 

Een interieur dat past bij de GT-R

Het interieur van de Nissan GT-R kenmerkt zich door een ideale mix van luxe en sportiviteit. De stoelen bieden zowel vóór- als achterin comfort en voldoende ondersteuning. Nissan werkt het dashboard af met een enkel stuk hoogwaardig Nappa-leder met takumi-waardige stikselafwerking. Het navigatie- en audiosysteem is te bedienen via een fors 8-inch touchscreen geïntegreerd in het dashboard. Dankzij grote iconen op het display is het infotainmentsysteem intuïtief te bedienen voor minimale afleiding onderweg.

 

Aan het sportstuur zijn schakelflippers bevestigd zodat de bestuurder ook in bochten op- en terug kan schakelen zonder de handen van het stuur te hoeven halen. Alle 2020 Nissan GT-R-modellen hebben in geselecteerde markten standaard NissanConnect met geïntegreerde audio, navigatie- en communicatiediensten. Met dit systeem kan de gebruiker via een smartphone de deuren ver- en ontgrendelen, het alarm activeren, nooddiensten oproepen of de locatie van de auto achterhalen.

 

Een herziene 2020 GT-R Track Edition

Nissan levert eveneens een meer op het circuitgerichte 2020 GT-R Track Edition. Deze versie is optioneel leverbaar met een koolstofvezel dak. De krachtbron (voor modellen in de Verenigde Staten) wordt overgenomen van de GT-R NISMO en beschikt over nieuw ontworpen turbo’s afkomstig van de GT-R GT3-racer. Dit alles resulteert in een 20 procent snellere gasreactie en maar liefst 600 pk aan vermogen.

 

Nissan levert de 2020 GT-R Track Edition optioneel met speciale koolstofkeramische remschijven van Brembo die vrijwel net zo hard zijn als diamant. De diameter van de remschijven vóór komt uit op 410 mm, achter is dat 390 mm. In combinatie met performance remklauwen genereert dit remsysteem meer frictie en meer remgevoel.

 

“Met de 2020 GT-R zijn we trouw gebleven aan het concept van de auto, maar hebben we het rijplezier nog verder vergroot”, aldus Hiroshi Tamura, chief product specialist voor de GT-R. “Zodra je het stuur vastpakt, merk je direct dat geen enkele andere auto ter wereld zoveel voldoening geeft aan de bestuurder, zowel fysiek als spiritueel.”

 

2020 GT-R specificaties (U.S. spec)
  Premium Track Edition
Motor VR38DETT, V6 Twin-Turbo DOHC
Motorinhoud 3,8-liter
Vermogen 565 pk 600 pk
Koppel 633 Nm bij 3.300-5.800 tpm 652 Nm bij 3.600-5.600 tpm
Totale lengte 4.710 mm
Totale breedte 1.895 mm
Totale hoogte 1.370 mm
Wielbasis 2.780 mm
Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf