Email
Facebook
Bericht ons

McLaren Automotive onthult de McLaren Elva, de nieuwste roadster uit de Ultimate Series. Met deze eerste open-cockpit straatauto voegt het merk een nieuwe dimensie toe aan de bestaande topmodellen. Net als eerder de McLaren P1TM, de McLaren Senna en de McLaren Speedtail wordt de nieuwe McLaren Elva in beperkte aantallen gebouwd. De totale oplage telt slechts 399 exemplaren.

De illustere merknaam Elva is historisch nauw verbonden met McLaren. In de jaren zestig was Bruce McLaren verantwoordelijk voor het ontwerp van de M1A en de McLaren-Elva M1A [Mk I], de M1B [Mk II] en de M1C [Mk III]. Deze sportauto’s waren feitelijk ‘klantuitvoeringen’ van de innovatieve McLaren Group 7 raceauto’s. Met hun baanbrekende vormgeving en vernieuwende bouwwijze zijn deze klassieke McLaren-Elva sportauto’s spiritueel nauw verwant met de hedendaagse generatie straatauto’s van McLaren.

De nieuwe McLaren Elva is een superlatief snelle open-cockpit roadster; een extreme tweezitter met een chassis en carrosserie van handgemaakt koolstofvezel zonder dak, voorruit of zijramen. Alle zintuigen van de bestuurder worden maximaal geprikkeld – zowel op de openbare weg als op het circuit. De 4,0-liter twinturbo McLaren V8 stamt af van de motorenfamilie in de McLaren Senna en de Senna GTR. Gecombineerd met het laagste gewicht1 van alle straatauto’s van McLaren Automotive levert de nieuwe ultralichtgewicht Ultimate Series roadster adembenemende prestaties met een buitengewoon acceleratievermogen en een uitmuntende wendbaarheid en stuurgevoel.

Het uiterlijk van de McLaren Elva is net zo bijzonder als de rijbeleving. De lage neus en de geprononceerde spatbordpunten verenigen visueel spektakel met optimaal zicht vooruit. De grote koolstofvezel spatborden vloeien over in de voorportieren en de achterzijde, terwijl het actieve koprolbeschermsysteem bijdraagt aan een lage taillelijn. Een helm dragen kan, maar is niet noodzakelijk, omdat het inzittendencompartiment de bestuurder en passagier omsluit en beschermt. Een modelvariant met vaste voorruit is op de meeste afzetmarkten beschikbaar als fabrieksoptie.

Wereldprimeur in windbescherming
Verbondenheid met de elementen is een integraal onderdeel van de rijbeleving van de McLaren-Elva. Dat heeft McLaren er niet van weerhouden om een innovatieve en rijplezierverhogende wereldprimeur te ontwikkelen in de vorm van het Active Air Management System (AAMS). Het systeem geleidt de luchtstroom door de neus van de Elva om deze vervolgens via de voorste clamshell met hoge snelheid over de cockpit te laten stromen. Hierdoor ontstaat buiten de auto een relatief stille ‘luchtbel’ rondom de inzittenden. Het systeem bestaat uit een grote centrale luchtinlaat boven de splitter en een uitstroomopening in de voorste clamshell met een geïntegreerde actieve koolstofvezel winddeflector. In geactiveerde toestand verschuift het AAMS de winddeflector over een afstand van 150 mm in de luchtstroom om een lagedrukzone rondom de uitstroomopening te creëren.

 

Met behulp van een netwerk van in dwars- en lengterichting geplaatste koolstofvezel windgeleiders wordt de luchtstroom afgebogen onder een radius van 130 graden voor een optimale luchtstroomverdeling voor en langs de cockpit. Bij lagere snelheden is het AAMS niet operationeel. Als de snelheid toeneemt, activeert het AAMS zichzelf automatisch totdat de snelheid weer daalt, waarna de deflector automatisch inschuift. Het systeem kan ook handmatig worden bediend door de bestuurder.

Esthetische en technische designharmonie
Binnen de ontwerpfilosofie van McLaren zijn esthetisch en technisch design onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het AAMS is een goed voorbeeld van deze benadering: het is perfect geïntegreerd in de aerodynamica en het koelsysteem van de McLaren Elva. In gedeactiveerde toestand is de centrale luchtopening gesloten en wordt de luchtstroom naar de lagetemperatuurradiateurs (LTR’s) geleid voor een efficiënte werking van het koelsysteem. De twee dubbele LTR’s zijn gepositioneerd voor de voorwielen. De radiateurs koelen de inlaatlucht en leveren zo een bijdrage aan het motorvermogen van 815 pk. Ook de olie van de zevenversnellingsbak met dubbele koppeling wordt door de LTR’s gekoeld.

 

Naast de AAMS zijn diepe contouren in de voorste clamshell aangebracht. Deze contouren leiden de lucht naar een discreet luchtkanaal in de randen van de koolstofvezel portieren – de lichtste ooit door McLaren gemaakt. De lucht stroomt door de kanalen naar de twee voor de achterwielen geplaatste hogetemperatuurradiateurs (HTR’s). Een tweede, lager geplaatst luchtkanaal loopt vanuit de voorste wielkastranden door de carrosserie naar de HTR’s, die aanvullend van koellucht worden voorzien door de zijdelingse luchtinlaten. Separate inlaten achter de cockpit geleiden de luchtstroom naar de zichtbare luchtfilters en het koolstofvezel inlaatspruitstuk.

 

Over de volledige breedte van de achterzijde van de carrosserie is een actieve achterspoiler aangebracht. De achterspoiler optimaliseert de aerodynamische balans en heeft een luchtremfunctie voor verbeterde remprestaties bij hoge snelheden. De achterdiffusor werkt samen met de actieve achterspoiler. De McLaren Elva heeft een volledig vlakke bodemplaat tot aan het beginpunt van de achterdiffusor bij de achteras. De achterdiffusor zorgt voor luchtversnelling en efficiëntere aerodynamica.

 

Ontworpen voor een elementaire rijbeleving
Design Director Rob Melville: “Onze missie met de McLaren Elva was het ontwerpen van een tweezits open-cockpit roadster met een elementaire rijbeleving. De adembenemende en markante vormgeving is geïnspireerd op de Formule 1 terwijl de unieke nieuwe ‘blurred boundaries’ ontwerpfilosofie de grenzen tussen exterieur en interieur laat vervagen. Het eindresultaat is een ultieme rijdersauto die trouw blijft aan de compromisloze ontwerpfilosofie van McLaren.”

 

Een bijzonder ontwerpelement is de vloeiende overgang van exterieur en interieur. In de McLaren Elva voelen de bestuurder en de passagier zich direct verbonden met de elementen. De verleidelijke vormen van de koolstofvezel carrosserie gaan vrijwel ononderbroken over in het minimalistische interieur. In het koolstofvezel paneel tussen de zitplaatsen zijn een armsteun, de startknop en de bedieningselementen van de transmissie (Drive, Neutral en Reverse) aangebracht. De lichtgewicht koolstofvezel stoelen zijn nieuw. De zittingen zijn korter dan gebruikelijk in een McLaren: hierdoor is het voor de bestuurder en de passagier mogelijk om rechtopstaand in- en uit te stappen. Voor circuitgebruik zijn zespunts racegordels beschikbaar.

 

Het uitzicht rechtvooruit is onovertroffen. De dashboard gaat op in het interieur en de beide portieren. De organische vormgeving omhult het instrumentencluster dat met het stuur meebeweegt, zodat de bestuurder altijd optimaal zicht heeft op de getoonde informatie. Voor de eerste keer ooit in een McLaren is de Active Dynamics-bediening onderdeel van het instrumentencluster: de schakelaars zijn aan weerskanten van het instrumentarium gepositioneerd, dichtbij de schakelpaddles, zodat de bestuurder ze kan bedienen zonder de handen van het stuurwiel te halen. Een centraal 8-inch hogeresolutie touchscreen zorgt voor aanvullende functionaliteit. Het Central Infotainment Screen is gemonteerd op een lichtgewicht koolstofvezel arm en heeft een beeldscherm van randloos glas. De splinternieuwe interface werkt zoals een smartphone. Beschikbare functies zijn onder meer navigatie, McLaren Track Telemetry, een achteruitrijcamera en climate control.

 

Voor het interieur van de McLaren Elva zijn uitgebreide personalisatiemogelijkheden beschikbaar, waaronder ‘Enhanced Full Aniline’ leder met een extra beschermlaag en het innovatieve vierlaags synthetische Ultrafabric – vanzelfsprekend voldoen alle materialen aan de eisen van een auto met een open cockpit. Vanuit het oogpunt van gewichtsbesparing is de McLaren Elva standaard niet voorzien van een audiosysteem. Zonder meerprijs is een geluidsinstallatie verkrijgbaar met luidsprekers die zijn ontwikkeld voor gebruik in de open lucht. Andere opties zonder meerprijs zijn vijfspaaks gesmede superlichtgewicht wielen – in plaats van de standaard tienspaaks ultralichtgewicht wielen – en Pirelli P Zero™ Corsa racebanden in plaats van de standaard Pirelli P Zero™ banden. Ook een liftsysteem is zonder meerprijs leverbaar.

 

De nieuwe Ultimate Series van McLaren kost € 1.774,745,-. De definitieve specificaties zijn afhankelijk van de wensen van de klant – de nagenoeg onbegrensde personalisatiemogelijkheden van McLaren Special Operations (MSO) maakt elke Elva uniek.

Ultieme allesomvattende prestaties
Zoals elke McLaren race- en straatauto sinds 1981 heeft de McLaren Elva een koolstofvezel monocoque. Deze state-of-the-art bouwwijze is ongekend stijf en sterk. Voor een open roadster zonder dak heeft dit meerdere voordelen: in tegenstelling tot voertuigen van staal of aluminium heeft de McLaren Elva geen extra verstevigingen nodig om de torsiestijfheid te vergroten. Ondanks de intrinsieke stijfheid is koolstofvezel uitzonderlijk licht, wat bijdraagt aan een zo laag mogelijk voertuiggewicht.

 

Niet alleen het monocoque van de McLaren Elva is uitgevoerd in koolstofvezel. De volledige carrosserie is van hetzelfde materiaal gemaakt. McLaren heeft daarbij de grenzen van het materiaal opgezocht met complexe gesculptuurde vormen en een zo laag mogelijk gewicht. De voorste clamshell is slechts 1,2 mm dik en voldoet toch aan de strikte eisen van McLaren. Minstens zo indrukwekkend als de naadloze clamshell uit één stuk zijn de ruim drie meter lange zijpanelen, die zich over de flanken uitstrekken van de voorwielen tot de actieve achterspoiler.

 

Ook het remsysteem maakt gebruik van koolstofvezel als basismateriaal. De McLaren Elva heeft het meest geavanceerde remsysteem ooit in een straatauto van McLaren. De gesinterde koolstofvezelkeramische remschijven zijn 390 mm groot. De materiaalsterkte en de goede warmtegeleiding maakt de montage van kleinere remschijven mogelijk, voor een zo laag mogelijk onafgeveerd gewicht met behoud van optimale remkracht. Titanium remzuigers verminderen het voertuiggewicht met nog eens 1 kg.

Maximale remprestaties zijn pure noodzaak: de McLaren Elva wordt aangedreven door een 815 pk en 800 Nm sterke 4,0-liter twinturbo McLaren V8. De V8 stamt af van de motorenfamilie in de McLaren Senna en de Senna GTR en heeft een flat-plane krukas, dry-sump smering en lichtgewicht nokkenassen, drijfstangen en zuigers. Een zevenversnellingsbak met dubbele koppeling brengt de aandrijfkracht over op de achterwielen.

 

Mede dankzij launch control zijn de prestaties ronduit adembenemend: de standaardacceleratie van 0-100 km/h neemt minder dan drie seconden in beslag en de McLaren Elva accelereert van 0-200 km/h in slechts 6,7 seconden2 – sneller dan de McLaren Senna. Medeverantwoordelijk voor het toegenomen vermogen zijn het geoptimaliseerde uitlaatsysteem met gereduceerde tegendruk en de verbeterde inlaatluchtkoeling door de voorin gemonteerde LTR’s. Het lichtgewicht uitlaatsysteem is gemaakt van titanium en Inconel. Het unieke titanium eindstuk is gemaakt met behulp van 3D-printing.

 

De onderstelafstemming van de McLaren Elva is toegespitst op maximale wendbaarheid en stuurgevoel voor een pure en opwindende rijbeleving. Daarvoor verantwoordelijk zijn de elektrohydraulische stuurinstallatie en de onderling verbonden volledig actieve wielophanging. Adaptive Dynamics Control biedt keuze uit de instellingen Comfort, Sport en Track zodat de bestuurder onderstel en aandrijflijn naar wens kan aanpassen. Zelfs de hoeveelheid wielspin en overstuur binnen Electronic Stability Control (ESC) en Variable Drift Control (VDC) zijn in drie stappen instelbaar.

McLaren M1A: lichtgewicht succes ontworpen en ontwikkeld door Bruce McLaren
De McLaren M1A, ontworpen door Bruce McLaren, was een 551 kilo wegende raceauto met een stijf en lichtgewicht chassis – in de vorm van een aluminium spaceframe. Een 340 pk sterke 4,5-liter Oldsmobile V8 middenmotor en volledig onafhankelijke wielophanging met instelbare schokdempers en veren zorgden in de jaren zestig voor baanbrekende prestaties. De vormgeving van de McLaren-Elva M1A [Mk I] en de latere McLaren-Elva M1B [Mk II] en M1C [Mk III] legde de basis voor de ‘vorm volgt functie’-filosofie waar McLaren nog altijd trouw aan is.

 

“We zijn ontzettend blij dat we de naam Elva mogen gebruiken voor een uitzonderlijke nieuwe roadster. De McLaren Elva voegt een nieuwe dimensie toe aan de McLaren Ultimate Series en grijpt terug op de sportauto’s die de basis vormen voor het succes van McLaren. De McLaren-Elva M1A [Mk I] en zijn directe opvolgers waren niet alleen toonaangevend op het circuit: ze hebben de basis gelegd voor de ontwerpfilosofie die nog altijd het hart vormen van ons merk. De lancering van de nieuwe McLaren Elva is een passend modern eerbetoon”, aldus Mike Flewitt, CEO, McLaren Automotive.

Nederlandse klanten kunnen de McLaren Elva samenstellen bij Louwman Exclusive in Utrecht. De eerste exemplaren worden vanaf eind 2020 afgeleverd aan klanten. Aanvullende informatie over de nieuwe Ultimate Series roadster van McLaren is te vinden op https://cars.mclaren.com/en/ultimate-series/mclaren-elva

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf