Email
Facebook
Bericht ons

Audi Sport presenteert naast de nieuwe Audi RS Q3 ook een volledig nieuwe versie binnen het gamma: de RS Q3 Sportback. De twee compacte atleten onderscheiden zich door hoge prestaties, een sportief design en maximale functionaliteit. De twee nieuwe RS-modellen staan vanaf eind dit jaar bij de Audi-dealers.

De Audi RS Q3 en RS Q3 Sportback staan ​​voor kracht en prestaties, eigenschappen die door het dynamische exterieurdesign worden onderschreven. De glanzend zwarte grille met driedimensionale honingraatstructuur is, samen met grote luchtinlaten, in de RS-bumper geïntegreerd. Met zijn aflopende daklijn en doorlopende schouderlijn ziet de Sportback er nog gespierder uit en ogen de wielen in de verbrede wielkasten nog groter.

Voor het eerst heeft de nieuwe generatie van de Audi RS Q3 een twin-flow RS-uitlaatsysteem met twee grote, ovalen pijpen. De SUV’s zijn standaard uitgerust met LED-koplampen; tegen meerprijs levert Audi Matrix LED-koplampen met dynamische richtingaanwijzers. Ook de achterlichten zijn voorzien van LED-technologie.

Bekroonde vijfcilinder
Binnen de Q3-familie van Audi zijn de RS Q3 en RS Q3 Sportback de sportiefste varianten. Dat is mede op het conto te schrijven van de gerenommeerde 2.5-liter vijfcilinder TFSI-motor (negenvoudig International Engine of the Year-winnaar) die 294 kW/400 pk en 480 Nm koppel levert, 17 procent meer dan zijn voorganger. Via een S tronic-automaat met zeven versnellingen worden die krachten overgebracht op de beproefde quattro vierwielaandrijving, die het vermogen via een meervoudige plaatkoppeling over de voor- en achteras verdeelt.

In slechts 4,5 seconden sprinten de Audi RS Q3 en RS Q3 Sportback naar de 100 km/u. De topsnelheid is beperkt tot 250 km/u, maar Audi Sport laat de teugels op verzoek vieren tot 280 km/u.

Met Audi drive select kan de bestuurder de quattro-aandrijving en andere componenten, zoals de stuurkarakteristiek, ophanging, S tronic, gasrespons en uitlaatsound beïnvloeden. Er zijn maximaal zes modi beschikbaar: comfort, auto, dynamic, efficiency en individual. Als alternatief voor de individual modus hebben de SUV’s afhankelijk van de uitrustingsvariant nieuwe RS-modi: de RS1 en RS2. Met behulp van de MMI kan de bestuurder de twee RS-modi aanpassen en opslaan. Voor snelle toegang of verandering binnen de twee nieuwe settings hoeft de bestuurder nu alleen op de nieuwe stuurwielknop ‘RS-MODE’ te drukken.

Consequent sportief: het chassis
Met het standaard RS-sportonderstel liggen de nieuwe Audi RS Q3 en RS Q3 Sportback tien millimeter dichter op het asfalt. Daarnaast zijn de nieuwe RS-versies uitgerust met progressive steering. Op verzoek zijn beide modellen verkrijgbaar met de RS sportophanging plus met DCC (Dynamic Chassis Control) variabele demperregeling. De vooras is voorzien van een McPherson-veersysteem; op de achteras gebruikt Audi Sport een vier-link constructie. Audi biedt voor het eerst een compacte high-performance SUV aan met verschillende velgdesigns tot 21 inch. Achter de standaard 20 inch of optionele 21 inch wielen is het nieuw ontwikkelde RS-​​remsysteem duidelijk zichtbaar. De klauwen met zes zuigers zijn standaard zwart gespoten, maar optioneel ook leverbaar in rood. Tegen meerprijs levert Audi nieuw ontwikkelde keramische remmen.

Op de bestuurder gericht: het interieur
Net als het exterieur ademt ook het interieur sportiviteit. De architectuur van het instrumentenpaneel met Audi virtual cockpit is op de bestuurder gericht en harmonieert perfect met het bedieningsconcept. Een belangrijk element is het MMI-touchscreen dat is geïntegreerd in een hoogglans zwarte glaslook. Sportstoelen in zwart nappaleer en alcantara behoren in de RS Q3 en RS Q3 Sportback tot de standaarduitrusting. De stiknaden zijn standaard zwart, optioneel rood of blauw. Als een van de twee RS-designpakketten in rood of blauw wordt gekozen, hebben het stuur, de gordels, vloermatten en de versnellingspook gekleurde accenten en zijn het stuurwiel en de versnellingspook met alcantara bekleed.

Royaal: ruimteconcept en uitrusting
De Audi RS Q3 en RS Q3 Sportback zijn volwaardige vijfzitters. Ondanks hun sportiviteit bieden ze maximale functionaliteit. Standaard is de meervoudig te verstellen achterbank in de lengterichting met 150 mm (RS Q3) of 130 millimeter (RS Q3 Sportback) te verplaatsen. De bagageruimte heeft een inhoud van 530 liter, met neergeklapte rugleuningen tot 1.525 liter (Sportback: 1.400 liter).

De Audi RS Q3 en RS Q3 Sportback zijn vanaf oktober te bestellen, prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt. De nieuwe compacte SUV’s staan vanaf eind dit jaar bij de Audi-dealer.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf