Email
Facebook
Bericht ons

We zijn bij een groot internationaal persevenement van Toyota dat plaats vond in Nederland. Met de naam Kenshiki Forum (Japans voor inzicht) kon de internationale pers kennismaken met de plannen voor nu, morgen en de verre toekomst. Andreas Pol laat je een greep uit de hoogtepunten zien met daarin ook nieuws van Lexus. Je ziet auto’s op waterstof, hybrides, plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s, maar ook plannen voor een experimentele stad die draait op waterstof én snel nieuws in de vorm van een nieuwe Toyota Supra én een Toyota Yaris met rally-genen!

 

 

We beginnen met voor Nederland heel relevant nieuws. De RAV4 wordt voor het overgrote deel verkocht als hybride. In Nederland is dat aandeel zelfs 87%. Nieuw hier is deze Plug-in versie, mét een stekker dus! Met een volle accu’s kan hij dik 65 kilometer volledig elektrisch rijden. Tegelijk heeft hij vierwielaandrijving en een systeemvermogen van 306 pk. Goed voor 0 naar 100 in 6,2 seconden met daarbij een gemiddelde CO2 uitstoot van 29 gram per kilometer. Elektrisch je woon-werk verkeer doen, maar een 2.5 benzinemotor aan boord als je verder moet. Hij komt de tweede helft van dit jaar.

 

 

Ook Lexus, het dochtermerk van Toyota, is aanwezig met de eerste volledig elektrische auto van niet alleen Lexus, maar ook het hele Toyota-concern. Het is de Lexus UX300e. Hij heeft 204 pk, een actieradius van dik 300 kilometer én hij kan aan de snellader. Nu staat Lexus bekend om zijn Red Carpet Treatment, zijn ontzorging, en zo regelt het merk ook jouw wallbox of laadpaal aan huis als dat nodig mocht zijn.De UX was er al als 250h Hybrid. Een auto die hoge ogen scoorde door z’n rij-eigenschappen, luxe en stilte. Deze elektrische variant zal zo mogelijk nog stiller zijn. Hij is te bestellen vanaf net geen 50.000 euro.

Maar de auto die hier in het oog sprong, was de concept LF-30 Electrified, die eerder al in Japan was tentoongesteld. Het is Lexus’ toekomstvisie, zowel qua vormgeving als technologie. En die technologie varieert van autonoom rijgedrag als geavanceerdere batterijtechnologie. Uiteindelijk moeten er volgend jaar een nieuwe PHEV en een nieuw platform (het BEV-platform) komen, waarna er van alle modellen volledig elektrische versies moeten verschijnen.

Toyota vindt waterstof belangrijk. Daarom zet het merk in op de nieuwe, tweede generatie Mirai. Waterstof kun je tanken, en dus heb je binnen een paar minuten weer honderden kilometers uitstootvrije actieradius. Bovendien kun je het transporteren en is het duurzaam te produceren. Daarnaast is deze tweede generatie Mirai een aantrekkelijke, coupé-achtige limousine met vijf zitplaatsen, achterwielaandrijving en een dynamische wegligging. Toyota wil dan ook dat mensen niet kiezen voor een Mirai omdat hij emissieloos is, maar dat ze voor de auto gaan omdat ie aantrekkelijk is, ongeacht die waterstof-aandrijving.

 

 

Eerder al deed Toyota een bijzondere mededeling: het wil de stad van de toekomst ontwikkelen. De ‘Woven City’ wordt een volledig verbonden ecosysteem op basis van waterstof ofwel een ‘hydrogen-based society’. Autonomie, robotica, persoonlijke mobiliteit, smart homes en kunstmatige intelligentie; het gaat allemaal ontwikkeld worden in een realistische leefomgeving die werkt op waterstof.

 

 

Ook aanwezig was de snelle divisie van Toyota: Gazoo Racing. Die hadden twee nieuwtjes meegenomen. Als eerste de GR Supra, die naast de versie met een 340 pk sterke 3 liter motor er nu óók komt met een lichtere 2 liter motor! Maak je geen zorgen, het is geen stakker, want hij heeft nog altijd 258 pk, goed voor een sprint van 0 naar 100 in 5,2 seconden. Bovendien zorgt de nieuwe motor voor een gewichtsbesparing van 100 kilo én een betere gewichtsverdeling. En hij wordt natuurlijk met zijn vanafprijs van nét geen 62.000 euro ook een flink stukje goedkoper dan de dikste Supra, die er vanaf 84.000 euro is.

Uniek is deze GR Yaris. Een rally-auto met een kenteken. Hij vierwielaandrijving waarbij je de aandrijfkrachten tussen voor en achter zélf kunt regelen en onder de kap ligt 261 pk, afkomstig uit een 1.6-liter driecilinder turbomotor… en die is gekoppeld aan een handbak! Hulde voor het lef van Toyota om een auto volgens zo’n recept te maken. De GR Yaris is dik uitgebouwd en voorzien van carbon en aluminium. Het wordt ongetwijfeld de duurste Yaris ooit, maar ook de leukste. En hij komt dit jaar!

 

En tijdens dit event werd ook een nieuw merk gelanceerd, dat naast Toyota en Lexus gaat bestaan. Het heet KINTO en het legt zich toe op mobiliteitsdiensten… denk aan carsharing, autoleasing en carpooldiensten. Een naam die je straks veel gaat tegenkomen dus.

 

Meer informatie:
Toyota
Lexus

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf