Email
Facebook
Bericht ons

·      Krachtige hybride-aandrijflijn met 4×4 en 500 kW/680 pk
·      Motorgenerator van 200 kW/272 pk op de vooras
·      GR010 HYBRID ontwikkeld voor deelname World Endurance Championship
·      Nederlander Nyck de Vries ook achter het stuur

Toyota begint aan een nieuw opwindend hoofdstuk van langeafstandsracen met de onthulling van de volledig nieuwe Le Mans Hypercar Toyota GR010 HYBRID. Met deze spectaculaire raceauto verschijnt Toyota GAZOO Racing aan de start van het 2021 FIA World Endurance Championship (WEC).

Toyota GAZOO Racing gaat met de GR10 HYBRID – de circuitversie van Toyota’s toekomstige Hypercar voor op de openbare weg – in het WEC de strijd aan met nieuwe deelnemers. De raceauto is uitgerust met aandrijftechnologie van de Toyota TS050 HYBRID, de auto die Toyota GAZOO Racing grote racesuccessen bracht waaronder het huidige wereldkampioenschap WEC en drie keer de winst op Le Mans. De bewezen succesvolle technologie wordt benadrukt door nieuwe Racing Hybrid-branding.
De GR010 HYBRID is een prototype raceauto die in de afgelopen 18 maanden is ontwikkeld in samenwerking met ingenieurs van het Europese hoofdkantoor van Toyota GAZOO Racing in Keulen, Duitsland en de experts van Higashi-Fuji in Japan op het gebied van geëlektrificeerde hybride-aandrijflijnen.

Krachtige hybride-aandrijflijn met 4×4
De GR010 HYBRID is uitgerust met een krachtige vierwielaangedreven hybride-aandrijflijn, speciaal ontwikkeld voor op het circuit. Hierbij wordt een 3,5-liter V6 twin-turbomotor met 500 kW/680 pk op de achterwielen gecombineerd met een generator van 200 kW/272 pk – ontwikkeld door AISIN AW en DENSO – op de vooras. Het totale vermogen is beperkt tot 500 kW/680 pk. Hierbij vermindert geavanceerde elektronica het motorvermogen op basis van de hoeveelheid hybride-boost.

Nieuwe kleurstelling
Het opvallende design van het prototype is geïnspireerd op de Hypercar GR Super Sport die vorig jaar tijdens de 24 uur van Le Mans zijn publieksdebuut maakte en momenteel in ontwikkeling is. Om dit nieuwe racehoofdstuk voor Toyota GAZOO Racing en de band tussen zijn race- en straatauto’s aan te duiden, is de GR010 HYBRID voorzien van een nieuwe kleurstelling met iconisch GR-opschrift.

Huidige wereldkampioenen
Toyota GAZOO Racing begint aan het negende seizoen van het World Endurance Championship met dezelfde coureurs die Toyota’s autosportdivisie in 2019 en 2020 glorie brachten door de 24 uur van Le Mans te winnen en het wereldkampioenschap. De huidige wereldkampioenen Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López gaan de GR010 HYBRID met startnummer 7 besturen terwijl Toyota coureurs Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Brendon Hartley in de GR010 HYBRID met startnummer 8 over het circuit stuiven. De Nederlander Nyck de Vries neemt net als in het vorige seizoen de rol van testrijder en reservecoureur op zich.

Intensief testprogramma
De Toyota coureurs zijn al begonnen met een intensief testprogramma voor de verdere ontwikkeling van de GR010 HYBRID. Inmiddels zijn reeds twee tests van drie dagen afgerond, waarbij de teams zich moesten aanpassen aan de nieuwe reglementen van het WEC die een impact hebben op onder meer de prestaties.

Vanwege reglementen minder vermogen
Als onderdeel van een kostenbesparend initiatief dat in de regelgeving van het WEC is opgenomen, is de GR010 HYBRID 162 kg zwaarder dan zijn voorganger TS050 HYBRID en heeft hij ongeveer 32 procent minder vermogen. Toyota GAZOO Racing verwacht dan ook dat de nieuwe raceauto per ronde ongeveer tien seconden langzamer is op Le Mans. Verder zijn de afmetingen van de GR010 HYBRID groter, namelijk 250 mm langer, 100 mm breder en 100 mm hoger.

Alleen motorgenerator op de vooras
Voor de eerste keer sinds zijn deelname aan het World Endurance Championship is de raceauto van Toyota GAZOO Racing niet uitgerust met een motorgenerator op de achteras, maar alleen met de toegestane motorgenerator op de vooras. Dit hield in dat er op de GR010 HYBRID een startmotor moest worden gemonteerd, evenals een volledig hydraulisch remsysteem achter.

Nieuwe reglementen
De GR010 HYBRID is voorzien van ultramoderne aerodynamische verbeteringen, geoptimaliseerd voor zoveel mogelijk efficiency en ontwikkeld met behulp van speciale software (Computational Fluid Dynamics) en intensieve tests in windtunnels. Nieuwe reglementen van het WEC staan één gehomologeerde carrosserie toe met slechts één instelbare aerodynamische specificatie. Vandaar dat de GR010 HYBRID op een circuit waar lage downforce vereist is dezelfde is als de GR010 HYBRID op circuits met hoge downforce. Alleen de verstelbare achtervleugel is van invloed op de aerodynamica van de raceauto.

Spanning tot ongekende hoogten
Voor de eerste keer in de koningsklasse van het WEC en Le Mans (de LMP1-klasse) worden de prestaties van de deelnemende auto’s per race met elkaar in balans gebracht. De organisatie reguleert onder meer het energieverbruik en het gewicht. Hierbij richt het zich op een identiek prestatieniveau van elke Hypercar die in de hoogste klasse van het WEC meedoet. Hierdoor racen de GR010 HYBRID en andere deelnemers (Scuderia Cameron Glickenhaus, ByKolles Racing en Alpine) dichter op elkaar waardoor naar verwachting de spanning op het circuit tot ongekende hoogten stijgt.

Zes races over drie continenten
Het nieuwe raceseizoen van het World Endurance Championship bestaat uit zes races die over drie continenten verspreid zijn. De strijd begint op 19 maart 2021 met de 1000 miles van Sebring, Amerika, gevolgd op 1 mei door de 6 uur van Spa-Francorchamps in België. Het hoogtepunt van het seizoen is als vanouds de 24 uur van Le Mans die dit jaar plaatsvindt op 12 en 13 juni. Vervolgens gaan de deelnemers op 18 juli zes uur lang het circuit van Monza op – de eerste WEC-race op dit circuit sinds 1992. De laatste twee races worden verreden op Fuji Speedway (26 september) en in Bahrein (20 november) die beide eveneens zes uur duren.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf