Email
Facebook
Bericht ons

Wie op de Tokyo Motor Show 2019 het futuristische ‘Toyota Mobility Theme Park’ bezoekt, stapt als het ware in de toekomst. Bezoekers worden verwelkomd door mensen uit de toekomst en robots. Op de stand is een hoofdrol weggelegd voor toekomstige mobiliteit, in allerlei vormen. Eyecatcher is de Toyota e-RACER, een opzienbarend gelijnde raceauto waarmee bezoekers door een speciale digitale bril op te zetten een reallife race kunnen ervaren. Met de Toyota e-RACER wil Toyota laten zien dat ook toekomstige mobiliteitsoplossingen ‘fun to drive’ kunnen zijn.

Voor een zo intens mogelijke race-ervaring kunnen bezoekers van de Tokyo Motor Show (24 oktober – 4 november 2019) die plaatsnemen in de Toyota e-RACER zelf het circuit en een racekuip kiezen. De 2-zits open sportwagen is feitelijk een spectaculaire racesimulator, maar Toyota topman Akio Toyoda benadrukt dat er wel degelijk een toekomst is weggelegd voor sportauto’s die bovenal rijplezier bieden.

“Lang geleden verving de automobiel het paard als transportmiddel”, vertelt Toyoda. “Toch hebben we nog steeds paarden. Het plezier dat paardrijden geeft, is niet te vergelijken met autorijden. Voor mensen die paardrijden, is het paard simpelweg onvervangbaar. Ik denk dat de auto van de toekomst hiermee te vergelijken is. Met kunstmatige intelligentie kan een auto communiceren met zijn bestuurder, net als een paard dat met zijn berijder doet. De e-RACER zal gezien worden als een raspaard, een liefhebberij, terwijl bijvoorbeeld de Toyota e-Palette in de toekomst de rol van de aloude paardenkoets op zich zal nemen, een vorm van gedeelte mobiliteit.”

Toekomstig mobiel kantoor of zelfs hotel
De Toyota e-Palette is een autonoom rijdend en elektrisch aangedreven voertuig dat personen kan vervoeren maar bijvoorbeeld ook dienst kan doen als een winkel op wielen die bij consumenten voor komt rijden. Toyota gaat de e-Palette daadwerkelijk inzetten tijdens de Olympisch en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Het voertuig biedt mobiliteit aan bezoekers en atleten. Toyota ziet de e-Palette ook als toekomstig mobiel kantoor of zelfs hotel. Op de Tokyo Motor Show 2019 is verder de Micro Palette te zien, een kleine versie van de e-Palette die pakjes bij mensen brengt, maar bijvoorbeeld ook als mobiele AED (Automatische Externe Defibrillator) kan fungeren.

Toyota e-Chargeair: mobiel laadstation
Bezoekers van de speciale Toyota stand in Tokio kunnen verder de menselijke robot T-HR3 zien bewegen en communiceren met een andere robot die Toyota ontwikkeld heeft, HSR genaamd. De Toyota medewerkers die bezoekers van informatie voorzien dragen kleding van de toekomst en gaan als het ware op in het futuristische decor van de stand. Met de Toyota e-Chargeair kunnen bezoekers draadloos hun smartphone opladen. De e-Chargeair is feitelijk een mobiel laadstation dat elektrische auto’s kan laden terwijl ze rijden, ínclusief wifi en een luchtzuiveringsinstallatie.

Magische bezem
Andere toekomstige mobiliteitsoplossingen die Toyota in Tokio laat zien, zijn de e-Care (een zelfstandig rijdende ambulance waarin de patiënt op afstand met een arts kan praten of zelfs een medisch onderzoek kan ondergaan) en de e-Trans (een transportmiddel voor personen en goederen). De e-4me is een luxe compacte Toyota waarin een persoon zich kan afzonderen en genieten van verschillende services, zoals televisiekijken.

Meest opvallende mobiliteitsoplossing die Toyota voor de toekomst bedacht heeft, is wellicht de e-broom, een ‘magische bezem’.

Met elkaar verbonden
“Bij Toyota doen we graag meer dan wat klanten van ons verwachten”, vervolgt Akio Toyoda. “Het is de ultieme vorm van ‘omotenashi’, een vorm van Japanse gastvrijheid die verdergaat dan het vervullen van de wensen van onze klanten. Wat de toekomst ook biedt, bij Toyota staat de mens altijd centraal, ook nu kunstmatige intelligentie en robotica een steeds prominentere rol in onze samenleving gaan spelen. Bij Toyota noemen we dit ‘automation with people’ of ‘intelligent automation’. Met de speciale stand op de Tokyo Motor Show willen een blik op een mogelijke toekomstige samenleving bieden. Een samenleving waarin mensen met elkaar verbonden zijn. Bovendien een samenleving waarin de warmte en vriendelijkheid van mensen voelbaar zijn, ondanks alle technologische vooruitgang.”

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf