Email
Facebook
Bericht ons
  • Nederlandse ‘one-off’ ode aan Polo Harlekin uit 1995
  • Kleurrijke ‘livery’: van marketingtool tot opzienbarend productiemodel
  • Een vrolijke en ietwat ondeugende clown (harlekijn) om Blue Monday op te fleuren
  • Antwoord op die ene vraag: welke kleur heeft een Polo Harlekin eigenlijk?

Volkswagen geeft Blue Monday kleur met de Polo Harlekin. Deze kleurrijke ‘one-off’ verschijnt 25 jaar na de introductie van een auto die eigenlijk niet bedoeld was om in productie te gaan, maar met ruim 3.800 exemplaren een onverwacht succes werd: de Polo Harlekin.

We gaan even terug naar 1994, het jaar waarin Volkswagen de derde generatie van de compacte Polo presenteerde. Dit intern 6N aangeduide model betekende in veel opzichten een grote stap vooruit. Dit was bijvoorbeeld de eerste Polo die ook in vijfdeursuitvoering leverbaar werd en belangrijke veiligheidsitems als airbags, gordelspanners en ABS deden hun intrede. 

Het bouwstenen-systeem

Wat de nieuwe Polo in 1994 ook uniek maakte, was het ‘Baukastensysteem’. Dankzij vier bouwstenen (aandrijving, uitrusting, opties en kleur) was het makkelijker dan ooit om een Polo naar eigen wens en smaak samen te stellen. Om (het gemak van) die vier bouwstenen te visualiseren, bedacht Volkswagen een kleurencode. Blauw stond daarbij voor motor en onderstel, geel voor uitrusting, rood voor opties en groen voor lakkleuren. Om de codetaal extra tot de verbeelding te laten spreken, voerde Volkswagen twintig Polo’s in die kleuren uit voor promotionele doeleinden bij (dealer)evenementen. Zo kregen veel mensen en dus ook (potentiële) klanten die auto’s te zien. En toen gebeurde er iets waar Volkswagen geen rekening mee had gehouden: er waren klanten die per se zo’n bont gekleurde Polo wilden hebben. 

De grote wisseltruc van vier Polo’s

Volkswagen nam de vraag van klanten serieus en startte in 1995 een productierun van 1.000 vierkleurige Polo’s. Deze productieversies kregen de naam Harlekin. Die naam was treffend gekozen: Harlekijnen zijn vrolijke, acrobatische, ietwat ondeugende en bont geklede figuren uit de Italiaanse commedia dell’arte. De productie van de Polo Harlekin was een kunststukje op zich. Voor een Harlekin produceerde Volkswagen om te beginnen vier normale Polo’s in de kleuren blauw, rood, geel en mintgroen. Van die auto’s werden carrosseriedelen zoals motorkap, achterklep, deuren, bumpers en spiegels volgens een vast stramien uitgewisseld. De basiskleur van een Harlekin is de tint die je terugvindt op het dak, de dorpels en in de motorruimte. Om een idee te geven van het kleurenpatroon: bij elke Harlekin hebben de voorbumper, de voorportieren en de spiegels dezelfde kleur en dat geldt ook voor de achterportieren en de bumper achter. Als klant kon je een Polo Harlekin bestellen, maar je kon geen voorkeur aangeven voor (bijvoorbeeld) de basiskleur. Het was simpelweg afwachten welke van de vier beschikbare kleurcombinaties je uiteindelijk kreeg. 

Kleurrijke details

Ook het interieur van de Polo Harlekin was – zeker voor een Volkswagen uit die periode – lekker kleurrijk. In de ‘Joker’-bekleding kwamen de vier basiskleuren van de Harlekin terug en een met blauw leder bekleed sportstuur was evenals een pookknop mét Harlekin-logo in elke versie standaard. Ook leuk: de radio in de Polo Harlekin was van… Blaupunkt. Andere herkenningstekens waren het Harlekin-logo op de achterklep, witte knipperlichten vóór en donker getinte achterlichten. De eerste 1.000 Polo’s Harlekin werden bovendien afgeleverd met een genummerde sleutelhanger en een certificaat. 

Andere leuke wetenswaardigheden

De Polo Harlekin is nooit opgenomen geweest in het Nederlandse leveringsprogramma. Dat neemt niet weg dat er vele Harlekins in ons land terecht zijn gekomen. Een Nederlandse eigenaresse die stapeldol is op haar Harlekin, werd ooit aangehouden door de politie. Niet vanwege een overtreding, maar puur omdat de dienders in kwestie wilden weten welke kleur op het kentekenbewijs vermeld stond. 

In Duitsland wordt de Polo Harlekin tot op de dag van vandaag geassocieerd met een grote fastfoodketen. Klanten kregen bij bestelling van een menu een gedeelte van een foto. Zes verschillende foto’s vormden samen een Polo Harlekin. Met die zes foto’s kon je deelnemen aan een loterij. En zo vonden maar liefst 500 Polo’s Harlekin een nieuwe eigenaar. In totaal produceerde Volkswagen 3.806 exemplaren van het model. 

Voorvaderen en afstammelingen

Hoewel origineel, was het idee van carrosseriedelen in verschillende kleuren niet helemaal nieuw voor Volkswagen. In een advertentie uit 1964 was namelijk een bontgekleurde Kever te zien. Die advertentie was bedoeld om te demonstreren hoe eenvoudig onderdelen van Kever-modellen uit verschillende bouwjaren uitwisselbaar waren. Overigens is het Harlekin-idee ook internationaal gegaan: in 1996 was de Golf in de VS leverbaar als Harlequin – volgens het Polo-recept en dus met vergelijkbare kleurenschema’s. Er werden 246 exemplaren geproduceerd. 

Met een vleugje oranje: de nieuwe Polo als Harlekin

25 jaar na de introductie van de oorspronkelijke Polo Harlekin onthult Volkswagen Nederland de actuele Polo (zesde generatie) in Harlekin-look. Dit model laat duidelijk zien welke stappen de Polo in 25 jaar tijd heeft gezet op het gebied van comfort, veiligheid en efficiency. En daar komen de connectiviteitsfeatures nog eens bij. De introductieslogan die Volkswagen in 1994 gebruikte (‘So gross kan klein sein’) is daarmee nog steeds actueel. Maar dé eigenschap van de Polo Harlekin anno 2021 is dezelfde als die van het origineel uit 1995: hij is super vrolijk – je kunt er niet naar kijken zonder op zijn minst te glimlachen. Daarmee is deze one-off een passend eerbetoon en geeft hij zelfs Blue Monday kleur. 

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf