Email
Facebook
Bericht ons

Stuttgart – Porsche brengt een revolutie teweeg in sportief zitten: het bedrijf presenteert een innovatief alternatief voor conventionele kuipstoelbekleding met de conceptstudie “3D-printed bodyform full-bucket seat”. Hier wordt het centrale deel van de zitting, met andere woorden de zit- en rugkussens, deels geproduceerd door een 3D-printer.
 
Klanten zullen in de toekomst kunnen kiezen tussen drie hardheidsniveaus (hard, medium, zacht) voor de comfortlaag. Met deze nieuwe technologie onderstreept de sportwagenfabrikant nogmaals zijn nauwe banden met de autosport: de gepersonaliseerde sportstoel volgt de principes van een bestuurdersspecifieke stoelvorm die gebruikelijk is in professionele motorsporten.

“De stoel is de interface tussen mens en voertuig en is dus belangrijk voor een precieze, sportieve wegligging. Daarom zijn gepersonaliseerde zitschalen op maat van de bestuurder al lange tijd standaard in raceauto’s”, zegt Michael Steiner, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling bij Porsche. “Met de ‘3D-printed bodyform full-bucket seat’ geven we klanten in serieproductie opnieuw de kans om technologie te ervaren die is overgedragen uit de motorsport.” Naast een ergonomische pasvorm die vergelijkbaar is met die in de motorsport, levert deze stoel ook een uniek design, lager gewicht, verbeterd comfort en passieve klimaatregeling.

De “3D-printed bodyform full-bucket seat” is gebaseerd op de lichtgewicht kuipstoel van Porsche en heeft een sandwichconstructie: een basissteun van geëxpandeerd polypropyleen (EPP) is verlijmd met een ademende comfortlaag bestaande uit een mengsel van op polyurethaan gebaseerde materialen gemaakt door middel van additieve productie – met andere woorden in een 3D-printer. De buitenhuid van de conceptstoel is gemaakt van “Racetex” en heeft een specifiek perforatiepatroon voor klimaatbeheersing. Raampanelen bieden zicht op blootgestelde gekleurde componenten in de 3D-geprinte roosterstructuur en geven de kuipstoel een onmiskenbaar design.

De “3D-printed bodyform full-bucket seat” zal vanaf mei 2020 verkrijgbaar zijn bij Porsche Tequipment als bestuurdersstoel voor de 911- en 718-reeksen. De stoel zal aanvankelijk beperkt zijn tot 40 zitplaatsprototypes voor gebruik op racecircuits in Europa in combinatie met een zespunts veiligheidsgordel. Feedback van klanten wordt meegenomen in het ontwikkelproces. Als volgende stap zullen vanaf medio 2021 straatlegale ‘3D-printed bodyform full-bucket seat’ in drie verschillende hardheidsniveaus en kleuren af ​​fabriek verkrijgbaar zijn bij de Porsche Exclusive Manufaktur. Op termijn zal de technologie ook volledig gepersonaliseerde oplossingen mogelijk maken als voldoende klanten hierin interesse tonen. Naast een uitgebreid kleurengamma zullen dan ook stoelen worden ontwikkeld en aangeboden die zijn aangepast aan de specifieke lichaamscontour van de individuele klant.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf