Email
Facebook
Bericht ons

Volvo Car Nederland introduceert Volvo Lifesaver, een pilot waarbij twintig Volvo-eigenaren de weg op gaan met een AED (Automatische Externe Defibrillator) in hun auto. Het draagbare apparaat – dat met een elektrische schok het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand – is gekoppeld aan HartslagNu, het landelijke oproepsysteem voor reanimatie door burgerhulpverleners. Naar verwachting gaat in oktober 2019 de eerste Volvo met een AED de weg op.

Volvo’s visie is dat vanaf 2020 niemand meer overlijdt of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo. Met Volvo Lifesaver gaat de autofabrikant een stap verder, met de ambitie om ook levens te redden buiten de auto.

Mooie bijdrage
Hans Janssen, woordvoerder HartslagNu: “In Nederland zijn te weinig AED’s om op tijd bij het slachtoffer te zijn, vooral in Noordoost-Nederland. Daarom starten we in dit gebied met de pilot. Hier zijn per 1.000 inwoners de minste AED’s te vinden en is de pilot dus erg gewenst.

Rijdt één van de Volvo’s uit de pilot in de buurt, dan krijgt de bestuurder– die ook burgerhulpverlener is – een melding via het infotainmentsysteem in de auto. Vervolgens kan hij of zij met één druk op de knop navigeren naar de plek waar iemand een hartstilstand heeft gekregen, om kostbare reistijd te besparen. De overlevingskans neemt hiermee aanzienlijk toe: iedere minuut tijdwinst, levert 10% gezondheidswinst op.

Janssen: “In buitengebieden is het soms een uitdaging om snel een AED ter plaatse te krijgen. Een ‘Lifesaver’ – met AED – kan echt het verschil maken, aldus HartslagNu. De samenwerking met Volvo levert hier een mooie bijdrage aan, passend bij zowel onze visie als die van Volvo.”

 

Hulp van HartslagNu
De werving van Volvo-rijders die aan de pilot mee willen werken, is in gang gezet. Hierbij werkt Volvo samen met HartslagNu, het landelijke oproepsysteem voor reanimatie. De burgerhulpverleners van HartslagNu ontvangen een e-mail om deel te nemen aan depilot.Uit de aanmeldingen volgt een selectie van twintig personen bij wie een AED in hun Volvo wordt geplaatst. Een vereiste is dat zij toegang hebben tot Volvo on Call.

Pioniersrol
Arthur van Es, Directeur Marketing bij Volvo Car Nederland: “We zijn trots op de samenwerking met HartslagNu. In Nederland vinden zo’n 10.000 reanimaties per jaar plaats; de overlevingskans verdubbelt als de reanimatie binnen zes minuten plaatsvindt. Daarom is het zo belangrijk dat er een AED in de buurt is of snel ter plekke kan zijn. Met een AED in de auto wordt dit mogelijk gemaakt. Volvo Lifesaver sluit daarbij perfect aan op de pioniersrol die wij al sinds de oprichting in 1927 op het gebied van veiligheid hebben”.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf