Email
Facebook
Bericht ons

Lichter, sterker en met een nog hoger prestatieniveau op de weg en op het circuit. De McLaren 765LT, de nieuwste toevoeging aan de legendarische ‘Longtail’ modelreeks van McLaren, is het meest dynamische en gefocuste LT-model ooit van McLaren Automotive.

De 765LT vormt een nieuw hoofdstuk in het ‘Longtail’-verhaal dat in de jaren negentig begon met de McLaren F1 GTR-raceauto, en dat in 2015 een nieuwe impuls kreeg met de ontwikkeling van een reeks nieuwe straatlegale modellen. Van de rijbeleving voor de bestuurder en de rijeigenschappen op het circuit tot het lage gewicht, de geoptimaliseerde aerodynamica en het verhoogde vermogen: de nieuwe McLaren 765LT beschikt niet alleen over alle uitzonderlijke eigenschappen die de basis vormen voor de LT-reeks, maar tilt deze eigenschappen naar een hoger niveau. Ook de belofte van exclusiviteit wordt ingelost. Wereldwijd zijn slechts 765 genummerde exemplaren van de 765LT beschikbaar voor klanten.

Geavanceerde koolstofvezeltechnologie, op maat gemaakte koolstofvezel carrosseriedelen en optimale aerodynamische eigenschappen vormen de sleutel tot een gewichtsbesparing van 80 kg (DIN) in vergelijking met de 720S Coupé. De McLaren 4,0-liter twinturbo V8-motor levert een vermogen van 765 pk en een draaimoment van 800 Nm en is verbonden met een transmissie die is geoptimaliseerd voor een onovertroffen acceleratievermogen. Samen met een aangepast onderstel met aangepaste veren en schokdempers en een remsysteem afgeleid van raceauto’s biedt de nieuwe 765LT een ongeëvenaarde rijbeleving.

Rijbeleving van het allerhoogste niveau
De 765LT onderscheidt zich van de concurrentie met hoogstaande dynamische capaciteiten en ongekende precisie. Op het circuit en op straat staat de 765LT garant voor een onvergelijkbare rijbeleving. Hiervoor verantwoordelijk zijn verschillende grotere en kleinere technische aanpassingen. In vergelijking met de 720S is de rijhoogte aan de voorkant 5 mm verlaagd (achter ongewijzigd) en de spoorbreedte met 6mm verbreed. Samen zorgen deze veranderingen voor meer de grip en een betere balans. Tegelijk zorgt de toegenomen rolstijfheid voor meer rijstabiliteit. De nieuwe lichtgewicht hoofdveren zijn voorzien van ‘hulpveren’ voor het verlagen van het onafgeveerde gewicht met behoud van tegendruk tijdens het inveren. Daarnaast levert de toepassing van twee veren in plaats van één veer gewichtsbesparing op.

 

De aerodynamische prestaties van de 765LT vormen de sleutel tot een superlatief weggedrag op het circuit en extra stabiliteit bij hogere snelheden op de openbare weg. De verlengde voorsplitter en de verlengde actieve achterspoiler dragen samen met de koolstofvezel bodemplaat, de unieke deurgeleiders en de verlengde achterdiffuser zorg voor 25% meer neerwaartse druk in vergelijking met de 720S en voegen een nieuwe dimensie toe de toch al uitzonderlijk goede aerodynamische prestaties toe.

De hydraulisch verstelbare achterspoiler heeft drie standen die speciaal zijn afgestemd op de 765LT. Een druk op de Aero-knop volstaat voor het activeren van ‘Driver Downforce’. Deze positie genereert meer neerwaartse druk in bochten op hoge snelheid; ‘DRS’ verlaagt automatisch de luchtweerstand tijdens rechtuitacceleraties; ‘High Speed Braking’ gebruikt het volledige oppervlak van de actieve spoiler voor het genereren van 60% meer neerwaartse druk. Dit resulteert in een kortere remweg en toegenomen remstabiliteit bij hoge snelheden. Het grotere oppervlak en de nieuwe statische positionering van de vleugel, die 60mm hoger staat dan bij de 720S coupé, zorgen zelfs bij ingeschoven toestand voor meer neerwaartse druk.

765LT: een nieuwe dimensie van kracht en prestaties
De prestaties van de 765LT sluiten perfect aan bij de verwachtingen die het uiterlijk oproept. Voor de ontwikkeling van de nieuwste LT is veel inspiratie gehaald uit de allereerste LT, de McLaren F1 GTR ‘Longtail’ raceauto. Dankzij deze ontwikkelingsfilosofie zoekt de 765LT nog meer de grenzen op dan eerdere hedendaagse straatlegale LT-modellen.

 

De nieuwe 765LT is de krachtigste en meest agiele straatlegale McLaren LT tot nu toe. Een extra brandstofpomp en een gewijzigde oliepomp optimaliseren de vloeistofstromen terwijl het gemodificeerde motormanagementsysteem garant staat voor de snelle gaspedaalrespons die de bestuurder van deze LT verwacht. Het piekvermogen van de McLaren twinturbo 4,0-liter V8 is 765 pk bij 7.500 min-1. Het maximum draaimoment is 800 Nm bij 5.500 min-1.
 

De overbrengingsverhoudingen van de transmissie zijn geoptimaliseerd voor maximaal acceleratievermogen. Door de fijnafstemming van motor en transmissie reageert de LT nagenoeg direct op het gaspedaal. Gemiddeld is de 765LT nog eens 15% sneller dan de 720S Coupé – de snelste auto van zijn segment. De uitzonderlijke prestaties van de 765LT komen tot uiting in meer dan indrukwekkende acceleratiecijfers: 0–100 km/h in 2,8 seconden en 0–200 km/h in 7,2 seconden.
 

Door middel van het inmiddels welbekende McLaren Active Dynamics Panel kan de bestuurder zelf de eigenschappen en de responsiviteit van de motor, de versnellingsbak en de wielophanging aanpassen. Er is keuze uit de standen Comfort, Sport en Track. Een interessante innovatie die voor het eerst wordt toegepast in de 765LT is de nieuwe ‘limit downshift’ functionaliteit van de transmissie.

 

Voorheen was het niet mogelijk om terug te schakelen als het motortoerental daardoor te hoog zou oplopen. De zeventraps Sequential Shift Gearbox van de nieuwste LT heeft aangepaste software waardoor de transmissie terugschakelt op het moment dat het motortoerental en de wegsnelheid met elkaar overeenkomen. Deze nieuwe voorziening geeft de bestuurder meer vrijheid tijdens het schakelen en zorgt voor meer een verbeterde geluidsbeleving binnen en buiten de auto, doordat de motor kortstondig de toerenbegrenzer aantikt voordat de volgende versnelling wordt geselecteerd.

 

Lichtgewicht extreem nauwkeurig remsysteem
De remprestaties van de 765LT zijn volledig afgestemd op de dynamische prestaties. Het remvermogen is fenomenaal dankzij de nieuwste generatie koolstofvezelkeramische remschijven en remzadels van de McLaren Senna. Het remsysteem levert zowel maximale stopkracht als een uitermate nauwkeurig remgevoel. Een andere technische innovatie is het koelsysteem van de remmen. Het systeem, dat zijn debuut maakt op de 765LT, is afgeleid van de F1 en leidt koellucht naar de voorste remschijven en remzadels. Op het circuit zorgt het systeem voor een 50 graden lagere remtemperatuur met behoud van remprestaties en een consistent remgevoel.

 

Voor iedereen die van plan is om zijn of haar 765LT intensief op het circuit te gebruiken, is een opgewaardeerd remsysteem leverbaar met de koolstofvezelkeramische remschijven van de McLaren Senna en speciaal voor de nieuwe 765LT ontwikkelde remblokken. De remschijven zijn 60% sterker dan conventionele koolstofvezelkeramische remschijven en hebben een vier keer zo goede warmtegeleiding – en daarmee temperatuurbeheersing – wat leidt tot minder remfading en minder slijtage.

 

Speciaal voor de 765LT zijn nieuwe gesmede ultralichtgewicht tienspaaksvelgen ontwikkeld. Samen met titanium wielbouten en Pirelli P Zero™ Trofeo R banden zorgen de wielen voor betere dynamische prestaties en een gewichtsbesparing van 22 kg ten opzichte van de standaard band-velgcombinatie van de 720S.

Focus op gewichtsbesparing
Een zo laag mogelijk gewicht staat aan de basis van de ontwerp- en ontwikkelfilosofie van McLaren. Voor de LT-reeks wordt de lat zoals gebruikelijk nóg hoger gelegd. Minder gewicht betekent minder massatraagheid, meer acceleratievermogen en directere reacties tijdens remmen en insturen. Minder gewicht betekent, kortom, dat een auto sneller, beter en directer reageert op commando’s van de bestuurder.

 

Een streng dieet heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkelingsafdeling van McLaren de nieuwe LT maar liefst 80 kg (DIN) lichter heeft weten te maken dan de superlichtgewicht 720S Coupé – een model met een toonaangevende pk-per-kilo verhouding ten opzichte van zijn concurrenten. Met een vermogen van 622 pk per ton, op basis van het laagste droge leeggewicht, overklast de 765LT rivalen in zijn klasse met meer dan 50 pk per ton.

Het gebruik van koolstofvezel in het minimalistische, op circuitgebruik geïnspireerde interieur van de 765LT levert een belangrijke bijdrage aan het lagere voertuiggewicht. De lichtgewicht koolstofvezel racestoelen wegen samen 18 kg minder dan de standaard sportstoelen van de 720S. De speciaal voor de 765LT ontworpen middentunnel is gemaakt van composietmateriaal en heeft een materiaaldikte van slechts 0,8 mm. Ook de raambediening, delen van het stuuren het Active Dynamics Panel zijn afgewerkt met koolstofvezel – bij de 765LT telt zelfs de allerlaatste gram gewichtsbesparing.

In combinatie met alle beschikbare mogelijkheden om het gewicht te verlagen brengt de McLaren 765LT een droog leeggewicht van slechts 1.229 kg in de schaal. Klanten die de strijd willen aanbinden met de laatste kilo’s hebben de keuze uit verschillende MSO Defined opties van McLaren Special Operations. Voor maximale gewichtsreductie staan onder andere superlichtgewicht koolstofvezel racestoelen in de MSO-optielijst. Deze racestoelen zijn ontwikkeld voor de McLaren Senna en gemaakt van koolstofvezel. Innovatieve ‘double-skin’ technologie vermindert het gewicht met een derde ten opzichte van koolstofvezel stoelen die op conventionele wijze zijn gemaakt. De superlichtgewicht racestoelen wegen niet meer dan 3,35 kg per stuk.
 

 

Aerodynamische sculptuur van koolstofvezel
De neus van de McLaren 765LT is 48 mm verlengd waardoor de voorbumper en de voorsplitter verder naar voren staan. De nieuwe actieve ‘Longtail’ achterspoiler is 9 mm verlengd. Samen voegen deze twee aanpassingen 57 mm toe aan de totale lengte van de auto.
 

Een unieke optie voor de 765LT is een paneel van dubbel glas in het achterste bergvak. Het paneel biedt uitzicht op de bovenkant van de McLaren V8 en brengt de motor visueel en auditief ‘binnen’ in het interieur. Achter de schouder van de bestuurder wordt het glaspaneel ondersteund door een koolstofvezel frame met 765LT-opschrift. Een ander visueel hoogtepunt is het in donkere poedercoating uitgevoerde inlaatspruitstuk met ‘Speedmark’-opschrift. De motorruimte is ook van buitenaf zichtbaar door de polycarbonaat achterruit (tenzij de auto is voorzien van privacy glass) zonder dat dit het achteruitzicht beïnvloedt.

 

 

Raceprestaties en supersportautoluxe – met maatwerk van MSO
Het interieur van de nieuwe 765LT is een aanlokkelijke mix van ruimte en doordachte ergonomie. De LT is een efficiënte raceauto en een luxe supersportauto in één. Het interieur verbindt hypermoderne technologie met hoogwaardig vakmanschap in een omgeving waar alles in het teken staat van rijplezier voor de bestuurder. Een 765LT-logo op het dashboard en een genummerde LT-plaquette onderstrepen de exclusiviteit van de auto. Door middel van een uitgebreide selectie maatwerkopties is het mogelijk om de binnen- en buitenkant volledig naar de eigen smaak aan te passen. Van unieke lakkleuren en zachtgelooide lederen bekleding tot een audiosysteem van wereldklasse, en nog veel meer, het team van McLaren Special Operations (MSO) maakt het mogelijk.

 

Het avontuurlijke karakter van de 765LT komt tot zijn recht met acht speciale ‘By McLaren’ kleurenschema’s voor het interieur. Van subtiel gekleurd lichtgewicht Alcantara® met stiksels in McLaren Orange tot een combinatie van bekledingskleuren en gekleurde stiksels, het kan allemaal. Ook aan de buitenkant benadrukt de 765LT zijn uitbundige inborst met keuze uit 17 lakkleuren waaronder twee nieuwe tinten – Nardo Orange en Smoked White – die exclusief zijn voorbehouden aan de nieuwste ‘Longtail’. Buiten Chicane Effect, bekend van de 600LT, zijn 13 MSO Defined exterieurkleuren beschikbaar via McLaren Special Operations. Nog een stap verder gaat het MSO Bespoke maatwerkprogramma waarmee de nieuwste LT in elke gewenste kleur kan worden uitgevoerd, zo lang dit technisch mogelijk is.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf