Email
Facebook
Bericht ons

Men schat dat in steden als Londen en Frankfurt de gemiddelde bestuurder maar liefst 67 uur per jaar kwijt is aan het zoeken naar een parkeerplaats. Dat komt neer op een kostenpost van meer dan € 1.250. Men schat dat “rondjes rijden” op zoek naar een parkeerplek verantwoordelijk is voor30 procent van het stadsverkeer. Het probleem zit hem echter mogelijk niet in het tekort aan parkeerplaatsen: uit gegevens blijkt dat in het Verenigd Koninkrijk de bezettingsgraad van sommige gemeentelijke parkeerterreinen maar 50 procent is.

 

Ford en Vodafone testen nu nieuwe connected-technologie voor voertuigen die het makkelijker moet maken om een parkeerplaats in het stadscentrum te vinden. De technologie Parking Space Guidance laat bestuurders het aantal plaatsen op parkeerterreinen in de buurt zien en geeft aan hoe ze er kunnen komen.

 

“Navigatiesystemen zijn fantastisch om op de juiste bestemming te komen, maar niet zo handig als het aankomt op parkeren ter plekke – vooral in binnensteden”, zegt Tobias Wallerius, ingenieur Product Development, Ford Europa. “Parking Space Guidance is een connected‑technologie voor voertuigen die bestuurders kan helpen hun reis sneller te voltooien, waardoor ze geld en tijd besparen. En het is beter voor de algehele luchtkwaliteit.”

 

“Wanneer voertuigen in realtime gegevens met infrastructuur kunnen uitwisselen, wordt het verkeer intelligenter, het zoeken naar een parkeerplaats minder stressvol en komen mensen sneller aan op hun bestemming”, zei Michael Reinartz, Head of Innovation, Vodafone.

 

Het Parking Space Guidance-systeem, dat in realtime wordt bijgewerkt op basis van gegevens van parkeerterreinen, wordt door Ford en Vodafone getest in het kader van het Duitse KoMoD-programma (Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld Düsseldorf). Dat is een brancheoverkoepelend project van € 15 miljoen waarin nieuwe connected en geautomatiseerde rijtechnologieën worden getest.

Testvoertuigen die door de stad rijden, ontvangen informatie over het verkeer en over parkeerterreinen via een centraal computersysteem (op basis van hun geolocatie) en via dynamische digitale verkeersborden in de buurt.

 

 

In eerdere proefprojecten is aangetoond hoe technologie bestuurders automatisch kan waarschuwen voor ongelukken verderop, de exacte locatie van hulpdienstvoertuigen kan laten zien en hoe ze er het beste ruimte voor kunnen maken.

 

Voorlopig is het uitwisselen van informatie tussen voertuigen bedoeld om bestuurders in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen over hun rit. Maar voor communicatie tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en infrastructuur (zoals in de KoMoD-test), is mogelijk een belangrijke rol weggelegd in de toekomst waarin zelfrijdende voertuigen automatisch op de informatie zouden kunnen reageren.

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf