Email
Facebook
Bericht ons

De elektrische auto is, zeker in Nederland, met een enorme opmars bezig en wordt meer en meer gemeengoed. Maar wat is vandaag de dag nu de stand van zaken als het gaat om bijtelling, opladen, handige apps en actieradius? Aan boord van de allernieuwste elektrische auto op de Nederlandse markt, de Kia e-Soul, gaat Andreas voor je op zoek naar de antwoorden.

Dik 10 jaar geleden kwam Kia met een opvallende, praktische auto voor de stadse omgeving: de Kia Soul. In hippe termen een Urban Crossover. Daarna verscheen ook een elektrische versie… een auto die aan het begin stond van de elektrische auto-revolutie… en nu is er een nieuwe! De techniek heeft een sprong gemaakt, waardoor de auto zuiniger is. Bovendien hebben de accu’s een grotere capaciteit (64 kWh). Resultaat? Deze nieuwe e-Soul heeft een actieradius van 452 kilometer! De elektromotor levert 150 kW (204 pk) en 395 Nm koppel. Daarmee gaat hij van 0 naar 100 in 7,9 seconden, met een topsnelheid van 167 kilometer per uur.

 

Je auto wordt steeds meer een device. Via een app ben je altijd in contact met hem. Zo kun je alvast jouw afspraak route naar de auto verzenden of bepaal je wanneer je het laden wilt starten of stoppen. Omdat deze auto altijd online is, zie je niet alleen de laatste verkeersinformatie en vrije parkeerplaatsen, maar vind je ook de dichtstbijzijnde laadpunten en kun je meteen checken of ze vrij zijn. En je kunt hem voor vertrek koelen of verwarmen. Doe je dat wanneer hij aan de paal hangt, dan kost het je ook geen actieradius.

De wintermaanden zijn in principe nadelig voor elektrische auto’s, want door de kou gaan de accu’s sneller leeg én kun je minder snel laden. Maar wat heeft deze auto? Batterijverwarming! Voor een grotere actieradius én sneller laden! Ben je nu nieuw met elektrisch rijden, dan kun je gek worden van termen als ‘laadpunten met gelijkstroom’, wisselstroom, snelladers… Moét je daar iets mee? Niet in het geval van deze e-Soul, want die is geschikt voor álles. En aan een snellader kan hij in 30 minuten tot 50% laden… en da’s meteen dus weer een dikke 200 kilometer.

Soul is niet toevallig gekozen, want ‘muziek’ was de inspiratie van de ontwerpers en dat zie je onder andere terug in het interieur, met invloeden van speakers en jukeboxen! Standaard heeft ie ook dikke Harman Kardon Audio én bij de meest luxe versie zorgt Sound Mood Lighting met 8 kleuren en 6 thema’s voor pulserend licht op de maat van de muziek. Bovendien kun je twee telefoons tegelijk aan de auto koppelen, zodat je passagier z’n eigen playlist kan bedienen.

Dit jaar verandert de bijtelling voor elektrische auto’s. Die gaat van 4 naar 8% en die geldt maar tot 45.000 euro (was voorheen 50.000 euro). Voor alles boven dat bedrag betaal je de volledige mep, oftewel 22% bijtelling. Maar zelfs de meest lúxe e-Soul blijft in de basis onder die grens. De prijzen van de Kia e-Soul beginnen bij net geen 43.000 euro. En net als op alle Kia’s heeft ook deze 7 jaar garantie, ook op de accu’s.

 

Meer informatie:
De Kia e-Soul
Kia Motors Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf