Email
Facebook
Bericht ons

Vorig jaar had Autowereld de Mazda CX-3 meegenomen naar Oostenrijk en het jaar daarvoor de CX-5. Nu rijden we een model dat er tussenin valt. De CX-4? Nee, z’n naam is CX-30 en hij kenmerkt zich door een strak, minimalistisch uiterlijk en interieur, bovengemiddeld sportieve rij-eigenschappen én de revolutionaire Skyactiv-X motor. De Kaunertaler Gletscherstrasse is de ideale weg om al deze ingrediënten eens fijn uit te proberen.

Mazda heeft de nieuwe CX-30 volledig ontworpen volgens de Japanse Kodo-designfilisofie. Verfijnde lijnen, soberheid, maar ook mooi en puur. Less is more. De styling is in de hele auto doorgevoerd en daardoor ziet niets aan de CX-30 er gekunsteld of verzonnen uit.

 

Hoewel dit een echte SUV is, is de instap en rij-positie toch minder hoog dan je zou verwachten. Vergelijk hem met zijn broertje de CX-3 en het verschil is wel weer flink, maar goed, die kan je dan ook wel weer lager dan gemiddeld noemen. Mazda mikt duidelijk op een sportiever publiek, die wat meer feeling met dew eg wil houden.

 

Deze auto heeft Mazda’s revolutionaire Skyactive-X motor voorin liggen. Het is een 2 liter met 180 pk, maar het bijzondere aan de motor is de manier waarop hij werkt: het is een benzinemotor die werkt als een diesel. Hij heeft dus bougies, maar die werken alleen als de motor echt vermogen nodig heeft, tot die tijd ontbrandt de benzine zonder vonk. Werkt prima en je merkt er eigenlijk niks van.

Dat er een Skyactive-X motor voorin ligt merk je vooral aan het brandstofverbruik. Maar het is ook een motor met meer vermogen en schonere uitlaatgassen met minder schadelijke stoffen. Je hebt meer trekkracht zoals bij een dieselmotor, en een snelle respons, net als bij een benzinemotor.

 

Slimme technologieën, zoals het i-Activ all-wheel-drive (AWD)-systeem dat samenwerkt met G-Vectoring Control (GVC) voor de koppelverdeling over de vóór-en achterwielen en bij de FWD met GVC Plus, zorgen voor een nog betere “Jinba Ittai”-rijervaring, zoals Mazda het zelf noemt. De auto staat hoger op zijn wielen, maar het is geen uitgesproken SUV. Meet een cross-over met dus een iets lager zwaartepunt, waardoor hij scherp door de bocht gaat.

 

De Mazda CX-30 met de 180 pk sterke Skyactiv-X motor is er vanaf € 33.490. De prijzen van de Mazda CX-30 beginnen bij € 30.490.

 

Meer informatie:
De Mazda CX-30
Mazda Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf