Email
Facebook
Bericht ons

Subaru is niet alleen eigenzinnig door hun standaard vierwielaandrijving, standaard automaat én standaard boxermotor, maar óók door hun zienswijze op de auto. Een Subaru mag namelijk niét de beperking zijn in hetgeen jij wilt doen; off-road, een aanhanger trekken of volgepakt op vakantie! Nu gaat Subaru hybride… blijven de kernwaarden nog steeds overeind? Andreas Pol zoekt het uit; onder andere met de hagelnieuwe Forester.

Begin 2019 reisden we af naar Lapland om daar in de avontuurlijk wereld van Subaru te duiken. Het merk, dat ruim een miljoen auto’s per jaar maakt, is en blijft lekker eigenzinnig; met standaard vierwielaandrijving, altijd een boxermotor én standaard een automaat. In Genève maakten we vervolgens kennis met Subaru’s hybride toekomst met de naam e-BOXER… en tegelijk stond daar de nieuwe Forester.

 

Nu komt dat alles samen op rijvaardigheidscentrum Lelystad, waar Andreas het avontuur opzoekt, die nieuwe hybride aandrijflijn probeert én met de nieuwe Forester rijdt!

Niet alleen de nieuwe Forester is aanwezig, ook de XV is er met e-BOXER hybrideaandrijving. De XV – zijn naam zegt het stiekem al – is een cross-over, maar met een urban sausje. En bij de term cross-over denk je misschien aan net-niet-SUV’s, maar de 22 centimeter bodemvrijheid zorgt ervoor, samen met de vierwielaandrijving en de zogenaamde X-Mode met Hill Descent Control, dat hij verder komt op het onverharde dan de meeste SUV’s of cross-overs. Het is bovendien de meestverkochte Subaru in Europa.

 

De XV is er al een tijdje, maar nu is deze ook met e-BOXER aandrijving. Hoe ze dat doen? Nou, heel slim eigenlijk. De elektromotor zit in de automatische CVT-versnellingsbak verstopt en het accupakket zit in de kofferbak, onder de afdekplaat verstopt.
Zo lever je weinig ruimte in, maar profiteer je wel van de sterke 2,0-liter boxermotor, vierwielaandrijving én een zuiniger benzineverbruik. Hij is tot wel 10% zuiniger dan de “gewone” XV. Toch kan je er 1.270 kilo mee trekken. En Subaru’s staan bekend om hun betrouwbaarheid – 97% van de Subaru’s van de afgelopen 10 jaar rijdt nog steeds, en hybride moet daar ook bij…

De Subaru Forester bestaat al sinds 1997 en is sindsdien uitgegroeid tot het bestverkochte model van Subaru wereldwijd. Wereldwijd rijden er bijna 4 miljoen van en inmiddels zijn we aanbeland bij de vijfde generatie. Nog steeds is het een grote auto, gebouwd voor avontuur. Dat merk je aan zijn uiterlijk, met zijn brede schouders en dikke wielkasten, zijn enorme achterklep, maar ook de brede dorpels waardoor je beter bij het dak kan. Deze nieuwe Forester heeft ook 22 centimeter bodemvrijheid, maar is in zijn geheel groter en breder voor nog meer ruimte binnenin. Ook de nieuwe Forester is er met e-BOXER technologie voor een 10% lager verbruik. Maar nog steeds kan de auto zo’n 1.870 kilo trekken! De nieuwe Forester kan ook volledig elektrisch rijden, bijvoorbeeld in een woonwijk of in de stad. En dat zonder dat de bestuurder met een laadkabel hoeft te slepen, want de accu wordt door de motor opgeladen. De 2,0-liter viercilinder boxermotor is goed voor 150 pk (110 kW) en de elektromotor levert 12,3 kW (16,7 pk).

De nieuwe Forester is, net als de XV, ook uitermate veilig. De inmiddels bekende voorzieningen als permanente vierwielaandrijving en het slimme EyeSight zijn standaard, hetgeen ook geldt voor die automatische transmissie en tal van veiligheidssystemen. Zo houdt Driver Monitoring System de bestuurder in de gaten om te waarschuwen als deze te veel is afgeleid of in slaap dreigt te vallen. En Rear Seat Reminder geeft een melding als een kind wordt vergeten op de achterbank.

 

Even terug naar EyeSight, dat is zó slim, dat de auto zelf kan remmen bij een dreigende botsing. Of die nou van voren of van achteren komt. Al met al is Subaru goed bezig, en niet zonder reden. Subaru wil het veiligste merk ter wereld zijn en in 2030 geen verkeersdoden door een Subaru.

 

Wel hybride en zuinig, zonder afbreuk te doen aan Subaru begrippen. De auto mag niet de belemmering zijn in hetgeen jij wilt doen, of dat nou op avontuur gaan in de bossen is, heftig offroad gaan, door sneeuw, zand of modder rijden, of gewoon dikke aanhangers trekken. De nieuwe Forester e-BOXER kan het allemaal.

De nieuwe Subaru Forester e-BOXER is er vanaf nét geen 44.000 euro. Dat komt mede dankzij het Europese boetesysteem op CO2, welke in 2020 een nóg grotere rol gaat spelen. Dus, wil je profiteren van deze vanafprijs, zorg dan dat je nog in 2019 de nieuwe Forester koopt.
De Subaru XV is er vanaf nét geen 40.000 euro. Wanneer de XV met e-BOXER technologie naar Nederland komt, is nog niet bekend.

 

Meer informatie:
De Subaru Forester e-BOXER
De Subaru XV
Subaru Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf