Allard reist af naar Delft. De knappe koppen van de TU hebben het namelijk voor elkaar gekregen om met een waterstofauto te gaan racen en de eerste bekers zijn inmiddels binnen, verdiend door de benzine-auto’s te verslaan! We vragen naar het hoe en waarom van deze spectaculaire waterstofracer.
Dreamteam Forze werd in 2007 tot leven geroepen om een positieve bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de mobiliteitsindustrie. Met 50 gepassioneerde en getalenteerde studenten van de Technische Universiteit Delft bouwde Forze de eerste waterstof-elektrische raceauto ter wereld. Het doel van dit team is het bevorderen van het gebruik van waterstoftechnologie in racen, om de potentie van waterstof als duurzame energiedrager van de toekomst te laten zien. Gedurende de twaalf jaar dat Forze bestaat, hebben ze acht auto’s gebouwd en meerdere geweldige dingen bereikt met deze auto’s, zoals het bouwen van de snelste waterstofraceauto ooit.
Het begon in 2007 met het ontwerp van de, hoe kan het ook anders, Forze I, wat oneerbiedig gezegd een kart op waterstof was. Natuurlijk is die beschrijving te kort door de bocht. Geïnspireerd door het Formula Zero kampioenschap begonnen 40 part-time studenten van de TU Delft aan het ontwerp. Een ontwerp dat compleet nieuw was, doordat waterstof zó innovatief was. Na vele ups en downs werd de auto in juli 2018 aan het publiek gepresenteerd: een kart met een waterstofcel, die niets anders uitstoot dan drinkbaar water. Om dat te demonstreren had de kart zelfs een opvangbakje. De Forze II was een evolutie van de eerste en deed ook mee aan het Formula Zero kampioenschap van 2009. Helaas bleek de auto niet betrouwbaar genoeg om hoge ogen te gooien.
Het jaar erna kwam de Forze III, maar stiekem was men al bezig met een zelf ontworpen brandstofcel voor de Formula Student-klasse. In 2011 werd de Forze IV aan het publiek getoond, de eerste Formule-racer met een brandstofcel. Zijn opvolger, de Forze V, moest het gaan opnemen tegen zowel elektrische als door benzine aangedreven raceauto’s.
De Forze VI van 2013 leek al meer op een trackday-auto van bijvoorbeeld Lotus. Dankzij een lichte body woog de auto slechts 860 kg, waarmee de auto in staat was een ronderecord op de Nürburgring Nordschleife te behalen.
In augustus 2017 betrad de Forze VII het toneel, toen het mee streed in de Supercar Challenge tijdens de Gamma Racing Days. Als basis was een LeMans Prototype (LMP) monocoque genomen, waardoor de auto meteen een serieuze racer leek. Bovendien bleek de techniek betrouwbaar en bereikbaar. En opwindend bovendien! Maar er moest nog wel het een en ander verbeterd worden om races te winnen…
En zo komen we bij de Forze VIII. Eigenlijk werd de Forze VII compleet gestript en opnieuw opgebouwd met nieuwe en betere onderdelen, waaronder een zelf ontworpen subframe, een 700 bar waterstofsysteem, compleet nieuwe ophanging en nieuw ontworpen koolstofvezel bodywork voor betere aerodynamica.
Ook kreeg het team een nieuwe hoofdsponsor, BWT (wat staat voor Best Water Technology). De kleuren van deze sponsor kennen we van het Racing Point Formule 1-team. Dankzij alle upgrades is de Forze VIII ’s werelds eerste waterstof-elektrische raceauto die conventionele benzine raceauto’s verslaat in een officiële race! Afgelopen zomer werd de Forze VIII tweede in de sportklasse van de Supercar Challenge op TT Circuit Assen.
Op dit moment zijn de studenten druk bezig met het ontwikkelen van de volgende generatie waterstof-elektrische race auto: Forze IX. Benieuwd naar hoe dit gaat? Volg Forze dan op Social Media:
Instagram: @forze_delft
Facebook: @ForzeDelft
Twitter: @ForzeDelft
LinkedIn: @ForzeHydrogenElectricRacing
Meer informatie:
Forze Hydrogen Electric Racing
TU Delft