Email
Facebook
Bericht ons

Klassiekerexpert Nico Aaldering heeft ditmaal twee auto’s die, behalve de kleur, op het oog identiek zijn… maar zijn ze dat ook? Het gaat om de ‘Ferrari’ Dino, een inmiddels legendarisch model, maar stiekem zijn er ‘verschillende’ Dino’s. Hoe het allemaal zit, legt Nico haarfijn voor je uit.

Het begin van de ‘Dino’ was even mooi als tragisch. Ferrari wilde al even een “instapmodel” onder de twaalfcilinder modellen (V8’en hadden ze toen nog niet). De zoon van Enzo Ferrari, Alfredo “Dino” Ferrari, was verantwoordelijk voor het ontwerp van een gloednieuwe V6. Helaas kwam hij in 1956 op 24-jarige leeftijd door de gevolgen van de ziekte van Duchenne om het leven. Als eerbetoon besloot vader Enzo de V6-motoren naar zijn zoon te vernoemen. Het Dino-logo is gebaseerd op Alfredo’s eigen handtekening.

 

De eerste van Dino’s motoren kwamen in race-auto’s te liggen, variërend van 1,5-liter tot 2,4-liter V6-motoren. Daarna werd het eerste automodel een feit, toen in 1967 de Fiat Dino Spider op de markt kwam. Vlak daarna volgde ook een coupé. Ferrari bracht echter ook een eigen model uit, de ‘Ferrari’ Dino 206 (de witte waarmee Nico rijdt). Deze was echter een stuk spannender en vloeiender vormgegeven dan de wat meer behoudende Fiat Dino. Ferrari wilde echter de merknaam Ferrari voor haar V12-modellen behouden, dus kwam de 206 GT als submerk ‘Dino’ op de markt. De 206 (van 2,0-liter V6) weegt slechts 900 kilogram, dankzij zijn aluminium body. De motor produceert zo’n 180 pk. Er werden er maar 152 van gemaakt.

In 1969 kwam daarvoor de 246 GT in de plaats (de blauwe in het item). Niet alleen was hij sterker (dankzij de nu 2,4-liter grote V6 die 192 pk levert), maar ook zwaarder. Het chassis werd nu namelijk van staal gemaakt, waardoor de auto 1,100 kilogram weegt. Om de motor ruimte te geven, was de wielbasis 6 centimeter langer. Ook kwam er in 1971 een GTS, met een targadak dat eraf kan. Van deze twee samen werden er tot en met 1974 zo’n 3.569 gemaakt.

 

Vanaf 1973 werd de opvolger al geproduceerd, de hoekige Dino 308 GT/4. Die kreeg ook een achtcilinder, een doorontwikkeling van de V6-motor. In 1979 komt echter de 308 GTB. Deze auto krijgt (en hierna de 308 GT/4 ook) de naam Ferrari en hiermee verdwijnt het submerk Dino definitief…

 

Meer informatie:
Gallery Aaldering

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf