Email
Facebook
Bericht ons

We zijn op de Jumbo Racedagen, maar dit keer niet voor Max Verstappen. Samen met coureur Stéphane Kox zijn we toeschouwer bij de hagelnieuwe Mazda MX-5 Cup, een raceklasse met de bestverkochte roadster ter wereld. Met een gewicht van nog geen 1.000 kilo, een vermogen van 184 pk, profielloze racebanden, achterwielaandrijving én het ontbreken van het dak, zou deze klasse op papier uiterst vermakelijk moeten zijn voor rijder en toeschouwer. Hoe is dat in de praktijk? Stéphane zoekt het onder andere uit bij de gastrijder tijdens de Jumbo Racedagen: race-legende Michael Bleekemolen.

 

Als basis voor de Mazda MX-5 Cup is de MX-5 uit modeljaar 2019 genomen, met de twee liter motor die nu 184 pk levert (voorheen 160 pk). Die weegt normaal gesproken 1.005 kilogram,  maar na de demontage van het interieur en de kachel is hij een stukje lichter. Uiteraard heeft de auto een rolkooi gekregen, maar ook een datalogger, een racestoel en racestuur. De motor blijft origineel, hij krijgt alleen wat meer koeling. Onder de motorkap en ook onder de auto vinden we een veerpootbrug en verstevigingskruizen, om de auto nóg stijver te maken. Ook heeft de auto stijvere Intrax-dempers, Pagid remblokken en Racing Slicks van Hankook. Combineer dit met de sportieve lay-out (motor voorin, achterwielaandrijving) en je hebt een geweldige racer. Dat ondervindt ook de gastrijder tijdens de Jumbo Racedagen, Michael Bleekemolen. De auto blijkt, zo zegt hij, heel vergeeflijk, maar de funfactor is erg hoog. Met twintig gelijkwaardige auto’s op de baan vind je overal kleine gevechten om posities, waardoor het voor de kijker ook erg leuk is.

 

De twee races op Zandvoort verlopen niet helemaal zonder slachtoffers, maar uiteindelijk gaan Marcel Dekker van Dekker racing en András Király van I.L. Motorsport ieder met een overwinning op zak naar huis.

 

Meer informatie:

Mazda MX-5 Cup

Mazda Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf