Email
Facebook
Bericht ons

Andreas Pol gaat op pad met een auto van een uitstervend ras; eentje uit de meest compacte klasse. Automerken laten die klasse steeds vaker links liggen, omdat ze er te weinig aan kunnen verdienen. Bovendien hangen de strenge emissie-eisen als donkere wolken boven hun modellen en grotere en duurdere auto’s zijn nu eenmaal makkelijker hybride of volledig elektrisch te maken dan kleine auto’s, die óók nog voordelig geprijsd moeten blijven.

 
Da’s jammer, want door hun compacte afmetingen, lichte gewicht en lage verbruik, staan de auto’s toch bij veel mensen op de wensenlijst. Hyundai ziet de vertrekkende concurrenten juist als een extra kans voor hun nieuwe Hyundai i10. Is dit een auto van grote klasse in de kleine klasse? Andreas zoekt het uit!

Kleine klasse? Zó klein is het allemaal niet meer. Elk opvolgend model van ieder merk is over het algemeen groter dan zijn voorganger. Zo zorgen merken ervoor dat je, als je steeds hetzelfde model blijft rijden, stiekem toch groter gaat rijden en dus meer geld gaat uitgeven. Dat is het idee althans. En dat zie je ook bij deze i10. Hij beduidend groter en luxer dan auto’s die je vroéger als de kleinste klasse bestempelde.

 
En zoiets betekent dan een auto als deze niet meer een auto voor ‘erbij’ is, maar heel goed je enige auto kan zijn. En dat wordt geholpen doordat Hyundai de veiligheid, techniek en luxe van hun grotere modellen in déze auto heeft gestopt. Hyundai SmartSense noemen ze dat. Zo kan deze i10 zelf remmen voor een dreigend ongeval met andere auto’s, maar ook met voetgangers. Verder houdt ie in de gaten of je nog een beetje fris achter het stuur zit, leest ie snelheidsborden voor je -mocht jij ze gemist hebben- en kan hij jou binnen de lijnen van de weg houden als jij daar per ongeluk overheen gaat. En wat te denken van een parkeercamera! Inclusief lijnen die duidelijk laten zien waar je wielen naartoe gaan.

Ook binnenin herken je veel van de grotere en duurdere modellen, zoals het grote touchscreen, met Apple CarPlay en Android Auto. En kies je voor navigatie dan ontvang je ook de actuele verkeersinformatie, het weer en de snelheidscamera’s.Verder kun je jouw telefoon hier draadloos opladen en is de auto met een app aan jouw mobiel te koppelen. Zo weet je bijvoorbeeld altijd waar je hem hebt achtergelaten en of ie op slot is, maar je kunt ook alvast jouw bestemming naar de navigatie van de auto sturen.

Natuurlijk is er op het verbruik gelet. Aan boord een 1 liter motor met 67 pk, die dankzij stop-start systemen en energieterugwinning tijdens het remmen, zoveel mogelijk kilometers haalt uit een liter benzine. Het ópgegeven gemiddelde is dik 1 op 24, maar ruim 1 op 20 haal je doodeenvoudig.
 

En ook aan ruimte is gedacht, want deze auto’s moeten ook maar alles kunnen; boodschappen, sportclub, vlooienmarkt… en dus is de auto lekker ‘dozig’ gemaakt. Met de vloer omhóóg heb je een lage tildrempel en met de vloer omlaag maximale ruimte. En moet voor de IKEA alles plat, dan ontstaat er een kuub bagageruimte.
 

Overigens hebben wij hem in deze felle kleur ‘Tomato Red’ mee, maar in totaal kun je hem in 22 kleurcombinaties bestellen. Van blauw- en zilvertinten tot zwart. Afhankelijk van de basiskleur kan je kiezen voor het dak in zwart of rood.

De nieuwe Hyundai i10 is er vanaf nét geen 13.000 euro. Private Leasen kan vanaf € 229,- per maand.

 

Meer informatie:
De Hyundai i10
Hyundai Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf