Email
Facebook
Bericht ons

Autowereld is op het mooiste klassiekerevenement in de buitenlucht: het Concours d’Élégance Paleis Het Loo. Je ziet er de meest bijzondere auto’s stilstaand of vol in actie! Een uniek evenement op een unieke locatie. Zo ver je kunt kijken, zie je oogstrelende en bijzondere klassiekers en val je niet voor de áuto’s, dan doe je dat wel voor de schitterend uitgedoste mensen of de prachtige gebouwen en tuinen van Paleis Het Loo.

 

Zo’n Concours is niet zomaar een wedstrijdje. Het gaat hier om wie de mooiste koets kon maken, want dat deden ze zo’n 100 jaar geleden. Iemand kocht een onderstel en een motor, en liet daar een prachtige carrosserie opbouwen. Maar wie had nou de mooiste? Wel, zo zijn de concoursen ontstaan. Later, toen de massaproductie op gang kwam, werden nog steeds wedstrijden georganiseerd om de bijzondere ontwerpen, maar óók om zeldzaamheid en de staat van de auto te pochen.

 

En dat is wat het nu ook is, een wedstrijd om de mooiste, zeldzaamste auto’s te kiezen. Tot de jury behoren prominenten uit de autowereld. Journalisten, designers… sommigen omdat ze werkzaam zijn geweest bij grote automerken en sommigen omdat ze dat nog stééds doen! Zoals Yvo Groen, de design-directeur van DS, het luxemerk van Citroën. Maar ook Nederlandse racelegende en Le Mans-winnaar Gijs van Lennep en de voormalig ontwerp directeur van Porsche Harm Lagaaij zijn juryleden. Daarnaast zijn zij ook aanwezig voor de 70e verjaardag van Porsche én de 55e verjaardag van de 911, iets dat hier ook úitgebreid gevierd wordt.

 

Sommige automerken grijpen zo’n evenement als dit aan om hun jubileum te vieren. En het grootste feest viert Renault. Zij bestaan 120 jaar en vieren dat met 120 jaar Easy Life, en daarbij een overzicht van hoe Renault je leven aangenamer en gemakkelijker maakte. De oudste auto die er staat en meteen een voorbeeld van dat easy life, is de Renault Type B uit 1899. Toen auto’s nog allemaal open waren bedacht Louis Renault dat het wel handig zou zijn als je een dak boven je hoofd had.

 

Een ander merk dat aanwezig is, is Alpine. Van de legendarische A110 is er nu een moderne opvolger… en die is al uitverkocht! Althans de speciale, gelimiteerde, Première Edition! Maar nu is het de beurt aan twee ándere Alpines: de A110 Pure en de A110 Legende.

 

De A110 Pure is gericht op de bestuurder en alles met maar één doel; zo licht en daardoor zo snel mogelijk zijn. De speciale sportstoelen, de 17 inch lichtmetalen wielen en andere lichtgewicht componenten brengen het gewicht onder de 1.100 kilo… samen met z’n 252 pk is ie daarmee goed voor een sprint naar de 100 in 4-en-halve-seconde. Spartaans is ie overigens niet, want climate control, navigatie en smartphonekoppeling, zit er gewoon op.
De A110 Legende is wat meer op lekker toeren gericht, bijvoorbeeld met fijne verstelbare comfortstoelen, een dik Focal Audiosysteem en parkeercamera. Máár beide versies kun je nog eens opwaarderen met krachtigere Brembo-remmen, een actieve sportuitlaat en andere 18 inch wielen. Z’n aluminium chassis, 1.8 turbomotor, 7-traps transmissie met dubbele koppeling en achterwielaandrijving zijn gelukkig altijd inclusief!

 

De prijzen van de Alpine A110 Pure beginnen bij zo’n 64.000 euro. De A110 Legende kost zo’n 4.000 euro meer.

 

Een ander aanwezig automerk is Mazda. Niet alleen nemen ze deel met een klassieker, ook hebben ze vers autonieuws staan. Een Nederlandse primeur zelfs: de nieuwe Mazda6! Op het concours staat hij als luxe, uitgestrekte sedan, maar de vernieuwde Mazda 6 komt er ook als Sportbreak. Met zijn frisse uiterlijk loopt hij weer in de pas met de al eerder vernieuwde CX-5. Standaard krijgt de auto adaptieve cruise control, een head-up display, navigatie, stoel- en stuurverwarming, climate control en zo gaat de lijst nog heel lang door.

 

Prijzen beginnen bij net geen 37.000 euro en een automaat is tijdelijk verkrijgbaar voor 1.000 euro. Hij staat nu in de showroom!

 

Even terug naar het concours, want wie gaat uiteindelijk met de beker naar huis? Wie wint die felbegeerde titel? Dát ligt aan de jury! Dit jaar werd gekozen voor de schitterende Fiat Otto-Vue uit 1955, met een carrosserie van Vignale. Een one-off, er is dus maar één van, speciaal gebouwd voor de Turijn Motorshow en 10 dagen daarna heeft hij de Mille Miglia gereden. Een bijzondere auto met een bijzonder verhaal.

 

Voor meer informatie:

Concours d’Élégance Paleis Het Loo

Renault

Alpine Cars

Mazda

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf