Email
Facebook
Bericht ons

Nog voordat de wereld kennis kon maken met de nieuwe Toyota Yaris, was Autowereld al aanwezig bij zijn geheime onthulling in de Gashouder in Amsterdam. Zodoende zie je de eerste beelden van de belangrijkste Toyota van Europa. De auto is van onder tot boven nieuw en dat geldt ook voor de hybride aandrijving. Andreas Pol neemt je mee langs alle noviteiten én laat je meteen alle hoeken van de Yaris zien!

De nieuwe Yaris is de eerste compacte Toyota ontworpen volgens de Toyota New Global Architecture filosofie (TNGA), de basis van alle nieuwe Toyota modellen. De auto is compleet nieuw en dat zie je meteen aan het uiterlijk. ‘No more boring cars’ is het motto van Akio Toyoda, het hoofd van Toyota dat er persoonlijk op toeziet dat dat ook gebeurd. Het uiterlijk is een stuk spannender dan zijn voorganger, met een sportieve neus, expressieve heupen en een hoge kont met een sportief design. Dankzij de opstaande rand van de doorlopende achterlichten, lijkt er een spoiler gecreëerd te zijn.

 

Hoewel de auto 5 millimeter korter is, staan de wielen wel 50 millimeter vérder uit elkaar, waardoor er dus meer binnenruimte is. Ook is de auto 50 millimeter breder en 40 millimeter lager, waardoor de auto niet alleen een stuk sportiever oogt, maar dankzij het lagere zwaartepunt ook beter moet rijden.

Op motorisch gebied is er ook het een en ander veranderd. Met de totaal nieuwe Hybrid-aandrijflijn met 1,5-liter driecilinder benzinemotor, behoort de nieuwe Toyota Yaris tot de zuinigste auto’s in het segment. De Toyota Corolla stijgt fors op de Nederlandse zakelijke markt en datzelfde verwacht Toyota Nederland voor de nieuwe Yaris. Ook sluit de nieuwe Yaris goed aan op de stijgende vraag in het B-segment met betrekking tot private lease. Waar je met het vorige model tot 50% van de tijd elektrisch reed, moet dat met het nieuwe model tot 80% kunnen. Ideaal voor in de stad, maar ook voor de gebruikscijfers op de snelweg. Al met al is de nieuwe Yaris Hybrid meer dan 20 procent zuiniger dan zijn voorganger. Ook de CO2-uitstoot daalde met meer dan 20 procent. Tegelijkertijd nam het gecombineerde vermogen toe met circa 15 procent. De nieuwe lithium-ion-accu is compacter en lichter dan de nikkel-metaalhybride-accu die hij vervangt. Desondanks is hij krachtiger waardoor de Yaris Hybrid sneller accelereert. Naast deze hybride aandrijflijn komt er ook een 1.0 of 1.5 benzinemotor beschikbaar.

Het interieur is ook grondig aangepakt. Zo is het dashboard iets lager en het stuur iets kleiner, zodat je beter zicht op de weg hebt. Tegelijkertijd is de middenconsole hoger, zodat je meer “in” de auto zit. Naast een groot TFT kleurendisplay vinden we ook een optioneel 10 inch head-up display. Ook is Apple CarPlay en Android Auto beschikbaar.
De nieuwe Toyota Yaris is ontworpen om een van de veiligste auto’s in zijn klasse te zijn. Het actieve veiligheidspakket Toyota Safety Sense 2 is daarom standaard. Dat bestaat uit onder meer Full-range Adaptive Cruise Control en Lane Trace Assist. Lane Trace Assist werkt samen met Lane Departure Warning. Het systeem leest de lijnen van de weg en ziet auto’s voor je, en helpt om de auto in het midden van de rijbaan te houden – met waarschuwingen of eventueel met lichte stuurbewegingen. Een wereldprimeur voor een compacte auto is bovendien de standaard airbag tussen de voorstoelen, zodat bestuurder en passagier elkaar niet raken bij een aanrijding.

De nieuwe Toyota Yaris zal naar verwachting vanaf de zomer van 2020 in Nederland leverbaar zijn en al halverwege 2020 in de showroom staan.

 

Meer informatie:
De nieuwe Toyota Yaris
Toyota Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf