Email
Facebook
Bericht ons

Tom gaat op pad met de nieuwe Škoda Scala, een auto die vol zit met allerlei handige gadgets voor je dagelijks leven, maar ook een auto die op papier erg veel te bieden heeft voor je werk- en privéleven. Hoe is dat in de praktijk? Gadgetfreak Tom gaat op onderzoek.

 

Het Tsjechische Škoda wordt vaak gezien als het “goedkopere” broertje van Volkswagen. Wat logisch is, want tussen de concerngenoten worden een hoop componenten gedeeld. Maar waarin Škoda probeert uit te blinken is slim design. Niet voor niets is het motto dan ook “Simply clever”. Dat begint bij het ontwerp, want door het design slim uit te tekenen, heb je binnenin meer ruimte dan bij de concurrentie. Dat zie je terug in de bagageruimte, welke de grootste in zijn klasse is. Die meet 467 liter, of 1.410 liter met de achterbank neergeklapt.

Maar de slimmigheden gaan door in de gadgets. Zo vind je een ijskrabber in de tankklep. En kan je een kleine paraplu in de deuropening kwijt. Voor het bijvullen van de ruitenwisservloeistof zit je niet meer te klungelen met een trechter, want de dop ís een trechter. Zit je altijd met rommel te hannesen? Achterin vind je bagagenetjes in de binnenkant van de voorstoelen. En voor het vuilnis zijn er kleine prullenbakjes in de zijdeuren. En laat jij ook je parkeerbonnetjes slingeren? Aan de voorruit zit een handige parkeerkaarthouder.

 

De Scala is in beginsel leverbaar met twee benzinemotoren. De eerste is een 1.0 TSI die 115 pk levert en aan een handgeschakelde versnellingsbak met zes versnellingen wordt gekoppeld. En de 150 pk sterke 1.5 TSI viercilinder, die aan een zeventraps DSG-automaat zit. Later komt nog de 1.0 G-TEC, welke 90 pk levert en rijdt op CNG, ofwel aardgas. Sportieve rijders kunnen voor het optionele Sport Chassis Preset kiezen, waarmee de auto 15 millimeter lager ligt.

Qua uiterlijk lijkt de auto op zijn voorganger, de Škoda Rapid – welke ook al uitblonk in slim design met veel ruimte – en ook de nieuwe Scala heeft een mooie, doorlopende, deels glazen achterklep. Nieuw is wel het woordmerk, dat nu over deze plaat ligt. Door de doorlopende ruiten aan de zijkant lijkt de auto wel een mini-station of shooting brake, net als de Audi A3 Sportback of de Volvo V40 bijvoorbeeld.

 

De Škoda Scala is er vanaf € 21.890. Via Private Lease is de auto te rijden vanaf 299 euro.

 

Meer informatie:
Škoda Scala
Skoda Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf