Email
Facebook
Bericht ons

Nico Aaldering rijdt deze week op stand met de Rolls-Royce Silver Shadow II. Wanneer is zo’n auto een droom en wanneer een nachtmerrie?

 

De Rolls-Royce Silver Shadow I werd in 1965 geïntroduceerd en betekende destijds een enorme stap vooruit qua modernisering. Niet alleen het ontwerp (met dubbele koplampen in plaats van enkele) maar juist de techniek werd enorm op de schop genomen. Zo kreeg deze schijfremmen, onafhankelijke wielophanging en, met dank aan Citroën, een hydropneumatisch ophangingssysteem.

 

In 1977 maakte de Silver Shadow een kleine evolutiesprong, waarna hij de Silver Shadow II werd genoemd. De stuurinrichting werd gemoderniseerd, de voorwileophanging werd verbeterd en de auto kreeg nieuwe bumpers. Deze waren nu van een rubberlegering gemaakt, niet meer van chroom.

 

Van de Silver Shadow werd ook een verlengde versie aangeboden. Die heetten eerst gewoon Silver Shadow Long Wheelbase, maar vanaf de tweede generatie werden die Silver Wraith II genoemd. Van de Silver Shadow I werden ook nog een convertible en een Fixed Head Coupé verkocht. Deze kregen in 1971 echter een eigen naam: Rolls-Royce Corniche. Een andere coupé die van de Silver Shadow was afgeleid was de Rolls-Royce Camargue. Ook leuk om te weten, de Silver Shadow had een tweelingbroer: de Bentley T. De enige verschillen tussen de twee waren de andere emblemen en een ander radiatorrooster.

 

De Silver Shadow is tot nu toe de meest succesvolle auto van Rolls-Royce geweest. In totaal werden meer dan 38.000 exemplaren gebouwd; alle varianten en Bentleys inbegrepen. Zeer opmerkelijk voor een model in deze prijsklasse. Zijn voorganger, de Silver Cloud, haalde nog niet eens de helft hiervan. De Silver Shadow I kostte bij de introductie in oktober 1965 6556 Engelse Ponden (zo’n 9500 euro).

 

Voor meer informatie:

Gallery Aaldering

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf