Email
Facebook
Bericht ons

In de jaren zeventig van de vorige eeuw had je Renaults, en je had Gordini’s. Die laatste waren de leuke versies van de eerste, omdat we te maken hebben met een sportiever gemaakte auto op basis van het standaard model Renault. In deze aflevering zoomt Nico in op de R12 Gordini: een vrij standaard sedan uit Frankrijk, maar dan wel helemaal aangepast door de specialisten van Gordini.

 

Het Franse bedrijf, dat vanaf 1950 onder meer mee deed aan de Formule 1, maakte van de 12 een bijzondere verschijning. Aan de buitenkant vallen de felblauwe lak en witte strepen natuurlijk op, maar onderhuids werd er ook een hoop aangepast. Zo kreeg de 12 een sterkere motor uit de 16 TS die werd opgepept naar 125 pk, monteerde de Fransen stijvere vering en kortere dempers terwijl ook de remmen meer capaciteit kregen. Dat resulteerde in een auto die behoorlijk vlot was voor zijn tijd, al vindt Nico dat de grote Franse fauteuils niets te zoeken hebben in zo’n sportief getinte auto.

 

Gordini wist niet meer dan 5.188 exemplaren van de aangepaste Renault 12 te bouwen, waarmee Nico in een verrassend zeldzame auto rijdt. Hoe dat precies voelt, vertelt onze klassiekerkenner zoals alleen hij dat kan.

 

Voor meer informatie:

http://www.gallery-aaldering.com/

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf