Email
Facebook
Bericht ons

Klassiekerexpert Nico Aaldering is deze week ook van de snelle auto’s, want hij heeft de snelste auto die ooit in z’n Gallery heeft gestaan. Het is een Ferrari Enzo (of eigenlijk Ferrari Enzo Ferrari) met een gillende V12 achterin. De Ferrari in kwestie was dé showcar op de AutoSalon van Parijs ten tijde van de introductie (2002). Inmiddels is de auto zo’n 2 miljoen euro waard, maar gelukkig voor ons weerhoudt dat Nico er niet van het gaspedaal vol in te trappen!

 

De Enzo werd ontworpen door de Japanner Ken Okuyama, die werkzaam was bij het Italiaanse designhuis Pininfarina. Daarvoor heeft deze man ook bij General Motors en Porsche gewerkt. Bij die laatste was hij medeverantwoordelijk voor de Porsche 911 (996) en de Boxster. In 2004 werd hij officieel Creative Director bij Pininfarina, en in de daaropvolgende periode overzag hij bekende projecten. Van de Ferrari 599 GTB Fiorano, Ferrari 612 Scaglietti, de vierde generatie van de Chevrolet Camaro, de Maserati Birdcage-concept car tot en met de Ferrari P4/5, een speciaal model voor filmregisseur James Glickenhaus. Die laatste was trouwens gebaseerd op de Ferrari Enzo Ferrari…

 

In 2006 verliet Okuyama het designhuis om zijn eigen bedrijf te beginnen, Newton Design Inc. Hij heeft automotive design echter niet de rug toegekeerd, want sinds 2008 verschijnen er regelmatig interessante concept cars van zijn hand, zoals de K.O. 7 Spider, de Kode 57 en de Kode 0.

 

Even terug naar de Ferrari Enzo. Het idee achter die auto was hetzelfde als dat achter zijn voorganger, de F50: het bouwen van een Formule 1-wagen voor de weg. Daarom werden er – jawel – Formule 1-technieken in verwerkt. Het belangrijkste doel was om de schakeltijd tot 150 milliseconden terug te brengen. De 6 liter grote Ferrari-V12 levert 660 pk, hij gaat van 0 naar 100 in 3,65 seconden en de topsnelheid ligt boven de 350 kilometer per uur. Uiteindelijk zou de Enzo de basis vormen voor de volgende modellen, zoals de Ferrari F430 en de FXX.

 

Oorspronkelijk werden er 349 exemplaren geproduceerd. Later besloot Ferrari om er nog eens vijftig te produceren. In 2005 werd speciaal voor Paus Johannes Paulus II een laatste Enzo Ferrari gemaakt, wat het totaal op 400 bracht. Deze werd uiteindelijk geveild voor ruim 1 miljoen euro, wat weer ten goede kwam aan de slachtoffers van de tsunamiramp in 2004. De oorspronkelijke nieuwprijs was zo’n 909.000 euro, wat al niet misselijk was. Sindsdien stijgen de prijzen alleen maar, en hoewel dit exemplaar nét niet de twee miljoen euro aantikt, lijkt het nu al een koopje te zijn. Aangezien het de showcar op de Autosalon van Parijs was, is het aannemelijk dat dit één van de eerste, zo niet hét eerste exemplaar is. Om dat gegeven kracht bij te zetten, is de auto ook nog eens in “Giallo Modena” gespoten, de officiële kleur van Ferrari (of eigenlijk van Modena, de geboorteplaats van zowel het automerk als de man Ferrari zelf). Niet alleen is het een minder voorkomende kleur (veel klanten gaan toch voor rood, of iets spannenders), maar tegenwoordig wordt elk eerste exemplaar van een productie Ferrari in deze gele kleur gespoten…

 

Meer informatie:

Gallery Aaldering

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf