Email
Facebook
Bericht ons

Klassiekerexpert Nico Aaldering deze keer een auto bij zich die helemaal geen klassieker is… althans, nóg niet! Toch heeft deze auto het predikaat “toekomstige klassieker” aan zijn broek hangen. De auto uit 2000 is niet alleen een hommage aan de klassieke BMW 507, maar is op zichzelf ook een zeldzame auto én een toekomstige klassieker! Hoe dat komt legt Nico ons uit.

 

De BMW Z8 is ontworpen door een team van ontwerpers onder leiding van Chris Bangle, waarvan Henrik Fisker wel de bekendste is. De auto is het productiemodel van de BMW Z07, die in 1997 als conceptcar uit kwam. De Z8 werd geïntroduceerd op de 1999 Frankfurt Motor Show en werd vanaf april 2000 tot juli 2003 gemaakt. De ontwerpers van de Z07, die de wagen op de 1997 Tokyo Motor Show voorstelden, waren geïnspireerd door de BMW 507, een populaire maar zeldzame sportwagen uit de jaren vijftig. Omdat de Z07 zeer goede commentaren kreeg, hebben ze bij BMW besloten om de wagen bijna ongewijzigd, maar met een andere naam, te gaan produceren. De Z07 was in twee varianten gepresenteerd, namelijk in coupé-vorm en als roadster met een haaienvin achter de bestuurder. De uiteindelijk versie werd een roadster zonder de haaienvin, maar met een afneembare hardtop.

 

De auto heeft een 400 pk sterke 4.9L V8 benzinemotor in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze motor werd door BMW Motorsport gebouwd en zat ook in de E39 M5. Hij accelereert van stilstand naar 100 km/u in 4,7 seconden en heeft een gelimiteerde topsnelheid van 250 km/u, maar ongelimiteerd zou hij 300 km/u kunnen rijden.

 

Nog voor de BMW Z8 verkocht werd, was hij reeds enorm populair. Dit komt doordat hij te zien was in de James Bondfilm The World Is Not Enough die in november 1999 uitkwam. Later, in 2002, kon je hem ook nog zien in de film The Tuxedo met Jackie Chan en Jennifer Love Hewitt. In totaal zijn er maar 5,703 exemplaren gemaakt, wat niet heel veel is. Daarvan zijn er 555 door Alpina onder handen genomen, en ook tuners zoals AC Schnitzer en Racing Dynamics hebben hun visie op de auto losgelaten. Daardoor stijgt de auto nog steeds in waarde. Toen de auto uitkwam kostte hij zo’n 175.000 euro, maar tegenwoordig heb je al gauw twee ton nodig, wil je er eentje kopen.

 

Meer informatie:

Gallery Aaldering

 

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf