Email
Facebook
Bericht ons

Klassiekerexpert Nico Aaldering neemt ons heel ver mee terug in de tijd. Hij laat ons een “vorkriegs” BMW zien, een vooroorlogse BMW 327/28Ook vertelt hij hoe precies BMW’s toen al waren en over de roerige tijden van BMW rond de oorlog.

 

De BMW 327 werd gebouwd van 1937 tot 1941, en na een pauze ook nog ná 1945, tot 1955. Eerst was hij er alleen als cabriolet, in 1938 kwam daar de versie met hard dak bij. De BMW die Nico bij zich heeft is gebouwd in 1938. De toevoeging /28 gaf aan dat het een opgewaardeerde versie was. Er werd namelijk in die tijd ook al een 328 gebouwd. Dat was echter een sportieve roadster, waar de 327 meer een tourer was (en daardoor een stuk meer verkocht werd). De 327 had standaard een tweeliter zes-in-lijn motor met één carburateur. De 327/28 had er echter drie, waardoor het aantal paardenkrachten van 55 naar 80 steeg.

 

 

Verder vertelt Nico over de perikelen tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog. Destijds werden de meeste BMW’s, naast de fabriek in München, in Eisenach gebouwd, in het oosten van Duitsland. Toen dit gebied door de geallieerden werd bezet, bleek de BMW-fabriek niet compleet verwoest te zijn, en werd er gewoon doorgebouwd aan de BMW 327. En om het erger te maken, de Sovjet-Unie dat de fabriek in handen had, wilde de fabriek niet teruggeven. Dit zorgde voor een hoop gedoe, en uiteindelijk werd besloten (na een rechtszaak) dat die nieuwe auto’s de merknaam EMW (Eisenacher Motorenwerk) kregen. En een ander logo, met rood in plaats van blauw.

 

Meer informatie:

http://www.gallery-aaldering.com/nl/

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf