Qua bijtelling hebben we voor nieuwe auto’s zoals gezegd momenteel twee tarieven. Auto’s mét uitstoot hebben 22% bijtelling en auto’s zónder uitstoot zijn dus goed voor 4% bijtelling… en dan heb je nog een derde categorie: die van 35%. Deze is speciaal voor youngtimers, want die 35% wordt niet berekend over de nieuwwaarde van de auto, maar over de dágwaarde. Maar is zoiets nou een slimme keuze? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n auto op leeftijd? Allard gaat langs bij Vakgarage Van der Zande, die er z’n specialisme van gemaakt heeft en zoekt het uit.
Om als youngtimer door te gaan, moeten auto’s tussen de 15 en 30 jaar oud zijn. Hierdoor is de keuze reuze! En stel dat je als autoliefhebber graag een liefhebbersauto wil rijden, dan kan een youngtimer leasen een uitkomst zijn. Maar ook als je een iets luxere auto wilt rijden voor de bijtelling van een iets soberder uitgeruste nieuwe auto. Dus iets meer voor minder. Maar goed, niet alle auto’s doorstaan de tand des tijds even goed. Sommige merken blijken nu eenmaal minder betrouwbaar. Wil je niet voor een nare verrassing komen te staan, dan kan je voor de zekerheid een aankoopkeuring laten doen. Want ja, je koopt wel een gebruikte auto.
Ga je zelf op zoek naar een youngtimer om te leasen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:
- Is er een onderhoudsboekje of een sluitende geschiedenis aanwezig?
- Ga voor auto’s met een niet al te hoge kilometerstand. De pijngrens verschilt per merk en model, maar dit is een inkoppertje
- Let op de staat van de carrosserie en interieur, dan houdt de auto ook zijn waarde
- Check of alles naar behoren werkt, want repareren kan duur zijn
- en doe bij voorkeur zaken met een partij die ervaring heeft met youngtimers, dan heb je het meeste plezier van je auto
Natuurlijk let de Vakgarage bij de aankoopkeuring ook op deze punten. Benieuwd wat zij nog meer voor je kunnen betekenen?
Ga dan naar hun website.
Meer informatie: