Email
Facebook
Bericht ons

Waterstof wordt volgens velen gezien als dé brandstof voor de toekomst. Allard maakt deze week deel uit van die toekomst door met de Hyundai NEXO te rijden. Bij deze auto tank je waterstof en uit de uitlaat komt alleen maar waterdamp. Waar kun je waterstof tanken, hoe ziet de toekomst van waterstof eruit en hoe past het in het grotere plan van Hyundai? Allard zoekt het, uiterst schoon, voor je uit.

De elektrisch aangedreven SUV Hyundai NEXO met brandstofcel – met slechts 8 % bijtelling voor zakelijk rijders – kan maar liefst 665 kilometer (volgens WLTP) afleggen op een volle tank waterstof. Bovendien is de NEXO geheel emissievrij. Dat betekent dat er tijdens het rijden geen schadelijke stoffen (CO2) vrijkomen. Het enige wat de NEXO uitstoot is … water!

 

De elektromotor levert vervolgens een vermogen van 120 kW, waarmee de acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur 9,2 seconden duurt. De topsnelheid ligt op 179 kilometer per uur.

Wél de lusten van elektrisch rijden, maar niet de lasten. Het grote voordeel ten opzichte van een elektrische auto opladen, is dat je bij deze waterstofauto elektrische actieradius tánkt! In zo’n 5 minuten ben je weer goed voor zo’n 665 uitstootvrije kilometers! Geen elektrische auto aan een snellader komt ook maar enigszins in de búúrt van zo’n actieradius in zo’n korte tijd.

 

Goed, je kan niet overal waterstof tanken, maar dat komt ook doordat er nog maar weinig waterstofauto’s op de weg zijn. Op dit moment kun nu waterstof tanken in Den Haag, Rhoon, Helmond, Arnhem en Delftzijl, maar eind 2020 moeten er ongeveer 20 stations operationeel zijn. En ook Hyundai zélf helpt mee dit te veranderen. Zo gaat het Koreaanse merk in Zwitserland de komende vijf jaar zo’n 1.600 waterstof aangedreven trucks leveren. Ongetwijfeld volgt Nederland ook snel…

Waar andere automerken decennia hebben gedaan over hun ontwikkeling, doet het relatief jonge Hyundai het sneller én vooruitstrevender. Een ambitie die dan ook verweven zit in de Zuid-Koreaanse cultuur, noem het de wet van de stimulerende achterstand! Nu al, is Hyundai het enige merk ter wereld dat alle vormen van aandrijving aanbiedt – inclusief hybride, batterij-elektrisch en waterstof.

 

De Hyundai NEXO is er vanaf € 83.142.

 

Meer informatie:
De Hyundai NEXO
Hyundai Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf