Email
Facebook
Bericht ons

Coureur Stéphane Kox test een revolutionaire motor. Het is Mazda namelijk gelukt om een benzinemotor te maken, die werkt als een diesel. Op papier moet hij het vermogen en de schone uitlaatgassen van een benzinemotor brengen, met het verbruik, de trekkracht en de respons van een diesel. Hoe pakken deze mooie beloften uit in de praktijk en hoe rijdt zo’n motor? Aan boord van een Mazda3 gaat Stéphane dat eens fijntjes uitproberen!

De Mazda3 kennen we inmiddels wel, al ziet hij er nog net zo gaaf uit als de vorige keer dat we ermee reden. Maar zijn ware schoonheid zit hem ditmaal in de techniek die onder de motorkap zit: de revolutionaire Skyactiv-X benzinemotor. Een unieke vinding van Mazda’s ingenieurs met een ongekende combinatie van krachtige prestaties en een laag verbruik. De 2.0 liter, viercilinder Skyactiv-X motor met Mazda’s unieke Spark Plug Controlled Compression Ignition (SPCCI) technologie is ’s werelds eerste commerciële benzinemotor die de vonkontsteking van een benzinemotor combineert met de compressieontsteking van een diesel.
 

Alle handgeschakelde uitvoeringen van de Skyactiv-X motor hebben een energielabel A, zeer lage CO₂ uitstoot én krachtige motor met 180 pk en een maximum koppel van 224 Nm. Ter vergelijking: de conventionele Skyactiv-G benzinemotor die even groot is (met een inhoud van twee liter) levert slechts 122 pk en is goed voor een energielabel C.

Maar denk niet dat wanneer je een instapversie neemt, je een kale auto koopt. Alle versies van de nieuwe Mazda3 met Skyactiv-X zijn, net als bij de versies met Skyactiv-G, standaard uitgerust met onder andere Active Driving Display (ADD) met voorruitprojectie, een 8,8-inch TFT kleurendisplay met bediening via centrale HMI Commander, een breed assortiment aan standaard veiligheidssystemen (waaronder dode hoek detectie en rijbaanassistent), LED koplampen & achterlichten, een 8-voudig verstelbare bestuurdersstoel, navigatie met Apple CarPlay en DAB+, een 7-inch digitale meterset en Mazda Radar Cruise Control (MRCC).

 

De Mazda3 als hatchback met de nieuwe, 180 pk sterke Skyaxctiv-X motor is er vanaf € 28.610. Vind je de sedan mooier, dan moet je daar 500 euro extra bij optellen. Je rijdt de Mazda3 hatchback al vanaf € 27.660, dan met de 122 pk sterke Skyactiv-G motor.
Je least de Mazda3 vanaf € 369 (ex BTW met een looptijd van 60 maanden en 10.000 km) op basis van operational lease.

 

Meer informatie:
Ontdek de Mazda Skyactiv-X motor
De Mazda3
Mazda Nederland

Copyright © 2024 RTL Autowereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf